Trainee Onderzoek/Data-analyse

Over de vacature

Openingsdatum
2 mei 2024
Sluitingsdatum
19 mei 2024
Uren per week
32-36
Salaris
€ 3014 - € 4244
Vakgebied
Automatisering/ICT
Opleidingsniveau
WO, HBO

Trainee Onderzoek/Data-analyse bij gemeente Emmen


Ben jij net (of bijna) klaar met je HBO/WO opleiding, ben jij analytisch ingesteld en wil je jezelf graag ontwikkelen op het gebied van data-analyse en onderzoek? Je gaat aan de slag bij het Datalab van de gemeente Emmen en daarnaast volg je een traineeprogramma bij GOA Publiek om extra aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling en netwerken.

Klinkt dit jou goed in de oren? Lees dan snel de vacature!

Voor welke organisatie ga je werken?
Waarom werken bij de gemeente Emmen? Ons werk heeft impact op de samenleving om ons heen. We werken in een levendige gemeente met prachtige natuur, kenmerkende dorpen én een bruisend stadscentrum. Waar bedrijvigheid hand in hand gaat met rust, ruimte en natuur. Wat we voor ogen hebben is het creëren van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving, waarin mensen zich thuis voelen en fijn wonen. Onze organisatie staat voor daadkracht, continue ontwikkeling en flexibiliteit. We werken in een grote organisatie met korte lijnen, met veel vertrouwen en iedereen krijgt de kans om zich volop te ontwikkelen. Ruim 1000 betrokken en loyale medewerkers staan klaar voor de meer dan 108.000 inwoners.

Hoe ziet jouw werkomgeving eruit?
De gemeente Emmen heeft zich als doel gesteld om data een prominentere rol te geven bij de uitvoering van haar taken. Het DataLab is het cluster waarin diverse disciplines zijn samengevoegd voor de ontwikkeling van informatieproducten voor de gemeentelijke dienstverlening. Het DataLab bestaat uit onderzoekers, data-analisten, datascientists, dataengineers, BI specialisten en Geo informatici. Het DataLab buigt zich over informatievragen en analyses voor de gemeentelijke organisaties en haar partners en uiteraard voor burgers. Als DataLab zijn we dus elke dag bezig met het verbeteren en professionaliseren van onze producten en werkzaamheden om daarmee de gemeentelijke dienstverlening te versterken.

Het team Informatisering werkt op basis van de nieuw geformuleerde I-Visie aan een sterke integrale positie binnen de gemeentelijke context. Het team bestaat uit circa 40 collega's verdeeld over verschillende clusters. Deze houden zich bezig met datamanagement, beleidsvorming, adviseren van de organisatie op het gebied van informatisering, het verder vormgeven van zaakgericht werken en het beheren en digitaliseren van het archief

Wat wordt jouw rol?
Voor de volgende stap in de ontwikkeling van onze ambities rondom onderzoek en analyse zijn we op zoek naar een trainee die zich graag wil ontwikkelen en wil meehelpen de gemeente te professionaliseren op het gebied van data-analyse voor de gemeentelijke organisatie.

Als trainee vorm je met nog drie andere collega’s de expertisegroep “Onderzoek en Data-analyse” binnen het cluster DataLab, wat valt binnen het team Informatisering (INF).
Onderzoek en data analyse richt zich met name op het samenwerken met beleidsadviseurs en -medewerkers over het data-gestuurd werken en het onderzoeken, meetbaar maken, samenvatten en presenteren van de Emmense opgaven. Dit doe je in samenwerking met de andere expertises binnen het DataLab, maar is ook in afstemming met andere stakeholders op het dynamische speelveld van digitalisering.

Als onderzoeker en data-analist bij de gemeente Emmen speel je een cruciale rol in het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens. Een aantal voorbeelden van hoe je werkzaamheden eruit kunnen zien:

 • Enquêtes uitzetten: Je ontwerpt en implementeert enquêtes om de behoeften, meningen en ervaringen van onze inwoners te peilen. Je bent bedreven in het opstellen van heldere vragen en het verzamelen van relevante data;
 • Data-analyse: Je duikt diep in de verzamelde gegevens en weet deze te combineren met andere interne en externe bronnen. Je onthult patronen, trends en correlaties in je analyses en weet deze duidelijke te visualiseren en communiceren;
 • Dashboards maken: Je bent een meester in het visualiseren van data. Met behulp van tools zoals Power BI creëer je overzichtelijke dashboards die de gemeente inzicht geven in belangrijke ontwikkelingen;
 • Collega’s ondersteunen: Je bent een vraagbaak voor collega’s die data willen begrijpen. Je legt complexe concepten eenvoudig uit en helpt hen bij het interpreteren van cijfers.

Wat bieden we jou?

Wij bieden je een afwisselend en uitdagend traineeship van een jaar voor 32 tot 36 uur in de week met uitstekende arbeidsvoorwaarden. Naast het werken bij de gemeente Emmen volg je binnen deze uren een dagdeel vanuit GOA Publiek een traineeprogramma ter ondersteuning van je persoonlijke ontwikkeling. In het programma worden onder drie pijlers diverse workshops, trainingen, intervisies en andere bijeenkomsten georganiseerd. Bij GOA Publiek zetten we in op persoonlijke begeleiding en aandacht, hierbij maak je onderdeel uit van een traineegroep.

 • Je ontvangt een 32 tot 36 uurscontract voor de duur van het traineeship. Bij wederzijdse tevredenheid aan het einde van het traineeship, heb je uitzicht op een vaste aanstelling bij de gemeente Emmen;
 • Je salaris is gewaardeerd in schaal 8 conform cao Gemeenten (minimaal €3.014,00 en maximaal €4.244,00 bruto p.m);
 • 17,05% Individueel Keuze Budget (IKB) bovenop je bruto salaris;
 • Een goede pensioenvoorziening; 
 • Inhoudelijke vrijheid om je werk uit te voeren;  
 • Laptop en telefoon in bruikleen;
 • Hybride werken met thuiswerkvergoeding; 
 • Een goede werk-privébalans;
 • Een aantrekkelijke woon-werk omgeving.

Wat vragen we van jou?

Heb jij een relevante (bijna) afgeronde HBO of WO-opleiding (max. 2 jaar geleden) en wil jij je verder ontwikkelen als Trainee Onderzoeker/Data-analist bij de gemeente Emmen? Dan zoeken we jou!

Verder zien we graag het volgende terug als je op deze functie reageert:

 • Ervaring met het omgaan met (grote) databestanden, zowel het beheer hiervan als het analyseren en omzetten van deze data naar (visueel) presenteerbare gegevens;
 • Ervaring en kennis van het gebruiken van diverse databronnen om tot een passende analyse te komen. Het gaat hierbij om zowel interne als externe data;
 • Ruime kennis en ervaring met Excel;
 • Kennis en ervaring met statistische analyse software (zoals SPSS, R of STATA);
 • Ervaring met Python is een pré.

Meer informatie en solliciteren

GOA Publiek verzorgt de werving en eerste selectie van deze vacature. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze vacature, dan kun je contact opnemen via 050 700 13 23 of trainee@goapubliek.nl.

Wanneer je enthousiast bent geworden van de vacature vragen we je om ons zo snel mogelijk omver te blazen met jouw motivatie, maar uiterlijk op 19 mei 2024. Reageren kan uitsluitend via de website van GOA Publiek (www.goapubliek.nl/vacaturesexterne-link-icoon).

De sollicitatiegesprekken staan gepland op 29 mei houd hier dus alvast rekening mee in je agenda!

Contactpersonen voor deze vacature zijn:
Mariska Wierenga & Josephine Boer (Coaches GOA Publiek)

Chat met een medewerker