Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Toestemming reisdocument minderjarige

Als minderjarigen een (nieuw) reisdocument nodig hebben (paspoort of identiteitskaart), is er altijd toestemming nodig van beide ouders. Deze toestemmingsverklaring heeft u aan de balie nodig bij de aanvraag van het nieuwe document.

Beschrijving

Toestemmingverklaring minderjarigen voor aanvraag nieuw paspoort of ID-kaart

Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben zij een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is. Hieronder staat vermeld hoe u dit aanvraagt voor een minderjarig kind.

Kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, hebben voor het aanvragen van een paspoort altijd schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of van degene die de ouderlijke macht heeft).
Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, is ook toestemming nodig van beide ouders.

Met een 'Toestemmingsverklaring' stemt u in dat uw kind zijn of haar eigen paspoort of identiteitskaart krijgt, zonder dat beide ouders aanwezig zijn bij de aanvraag aan de balie van het gemeentehuis.  Van de ouder die de verklaring heeft ondertekend, moet een kopie van het legitimatiebewijs meegebracht te worden. Zo kan de handtekening geverifieerd worden. Staat het kind nog bijgeschreven in de paspoorten van de ouders, dan moeten deze ook meegebracht worden voor de officiële doorhaling. De verklaring kunt u zelf uitprinten, invullen, ondertekenen en meenemen naar de balie. Maak vooraf altijd eerst een afspraak om een paspoort of ID-kaart aan te vragen.

TIP: reizen met minderjarige naar het buitenland 

Als minderjarige kinderen zonder ouders naar het buitenland reizen, kan een internationale verklaring om te mogen reizen in het buitenland  handig zijn. Bijvoorbeeld als de kinderen met hun opa en oma op vakantie gaan met een andere achternaam. Ook als u reist met uw eigen kind die een andere achternaam heeft dan uzelf, kan het handig zijn om deze verklaring bij u te hebben.

Aanvragen

Download hieronder de toestemmingsverklaring zodat uw kind zijn of haar eigen reisdocument kan aanvragen zonder dat beide ouders aanwezig hoeven te zijn bij de aanvraag aan de balie. 

Formulieren

Meer informatie