Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Toestemming reisdocument minderjarige

Als minderjarigen een reisdocument (paspoort of identiteitskaart) nodig hebben, is er toestemming nodig van de ouders of gezaghouder(s).

Beschrijving

Kinderen die jonger zijn dan 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort altijd schriftelijke toestemming nodig van beide ouders. Of van de persoon die de ouderlijke macht heeft. Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar is ook een schriftelijke toestemming nodig.

Met een toestemmingsverklaring stemt u in dat uw kind zijn of haar eigen reisdocument krijgt. Een toestemmingsverklaring is beperkt geldig (maximaal 1 maand) en kan slechts eenmalig gebruikt worden voor het aanvragen van een reisdocument.  

Aanvragen

Schriftelijke toestemming

Een gezaghouder kan schriftelijk toestemming geven tijdens de aanvraag van het reisdocument. Hiervoor moet u persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag. Neem uw identiteitsbewijs mee.

Digitale toestemming 

Een gezaghouder die niet aanwezig kan zijn bij de aanvraag van het reisdocument, kan vooraf digitaal toestemming geven via het toestemmingsformulier. 

Kunt u niet aanwezig zijn bij de aanvraag en lukt het niet om digitaal toestemming te geven? Neem dan contactexterne-link-icoon op met de gemeente Emmen. 

Voogd

Als voogd moet u fysiek aanwezig zijn bij de aanvraag, dit kan niet via een toestemmingsformulier. Neemt u ook de documenten mee waaruit de voogdij blijkt, evenals uw identiteitsbewijs mee. 

Formulieren

Chat met een medewerker