Meerdere handen op elkaar

Tekstalternatief video Huisartsen in de regio Emmen

In deze video leggen Huisartsen Sybout Hogevorst en Marije Engelbertink uit waarom het prettig is om in Emmen als huisarts actief te zijn.

Beeldtekst: Wat maakt het zo leuk om huisarts te zijn in regio Emmen?
Huisartsen Sybout Hogevorst en Marije Engelbertink vertellen het je.

MARIJE: "Acht jaar geleden hebben we inderdaad de beslissing genomen om vanuit Rotterdam naar Drenthe te komen, naar Emmen en dat was dat was best een spannende keuze. Ik bedoel je wordt in een regio opgeleid, aar ken je natuurlijk ook de specialisten, je collega huisartsen, sowieso vanuit de opleiding. Dat is natuurlijk heel vertrouwd. En als je dan ergens nieuw komt dan is dat natuurlijk wel een beetje spannend. Hoe ga je ontvangen worden? Hoe zijn de mensen daar, de patiënten, maar ook ook je collega's, specialisten. Hoe gaat dat? Hoe gaat dat zijn was natuurlijk best een beetje spannend. Maar ik moet zeggen dat het mij alles is meegevallen en ik me eigenlijk heel erg welkom heb gevoeld."

SYBOUT: "Emmen heeft steeds meer een stedelijk karakter gekregen, de laatste tijd. Denk aan de ontwikkeling van het Raadhuisplein, een heel mooi plein in het centrum van Emmen, met aan de rand ontwikkeling van horeca en nieuwe winkels. Natuurlijk het schitterende Atlas theater met de dierenpark daarachter. Dat moet je zeker gaan bezoeken. Het oude dierenpark is nu het Renzenpark, waar allerlei culturele activiteiten plaatsvinden. Waar je mooi kan wandelen. is natuurlijk in Emmen. Een mooi groot ziekenhuis met een hele goede spoedeisende hulp, cardiologie ga maar door. Treinstation en dan denk ik nog aan de tunnel onder het Raadhuisplein met een mooi licht kunstwerk, gewoon een genot om doorheen te rijden."

Op een zonnige dag fietst huisarts Sybout over een viaduct.

SYBOUT: "In Emmen is alles op fietsafstand. Zo fiets ik ook dus ook naar de praktijk."

Een bord met de tekst Huisartsencentrum. 

SYBOUT: "Ja, het wonen in Emmen, die ervaring hebben wij al vanaf 1994, toen zijn we hier gevestigd als echtpaar. Eerst gewerkt in het toen nog Scheper ziekenhuis en daarna de nieuwbouw. 
En hier in Emmen wonen heb je gelijk veel ruimte om je heen. Er is veel groen waar je ook heen kan. Het is heel fijn wonen hier in Zuidoost-Drenthe. Vooral in Emmen."

MARIJE: "Er is hier in de regio ontzettend veel te doen op sportief gebied. Je kunt hier heerlijk wandelen, hardlopen in de natuur. Er zijn bossen. Drieplas is een heel leuk stukje. Bargerveen is prachtig. Werelderfgoed, niet voor niks denk ik. Dan kun je kun je naar de Schaapskooi. heerlijk even zitten, wat eten wat drinken. Schaapjes en lammetjes kijken, superleuk. Eigenlijk teveel om op te noemen."

SYBOUT: "De ligging van Emmen is eigenlijk heel centraal, gek genoeg. Ook al ligt het een beetje in het zuidoosten van Drenthe. Maar het is goed ontsloten door de Hunebed Highway die richting Groningen loopt. De a37 de snelweg richting naar Duitsland. Je bent zo in Duitsland. Groningen is drie kwartier, Zwolle is drie kwartier en je bent in ruim twee uur ben je in Amsterdam. 

Emmen is niet alleen een groene gemeente, omdat er heel veel bos is. Er zijn ook heel veel groene bedrijven. Emmen is vooruitstrevend op het gebied van innovatie, en vooral op gebied van recycling, en ook ontwikkelen van biologisch afbreekbare producten."

Luchtbeelden van het bedrijventerrein.

MARIJE: "Ik denk als ik na deze periode de typische Drenthe moet typeren. Dan zijn het denk ik mensen die wel eerst even de kat uit de boom kijken. Dus zeker als je nieuw bent dan even zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Maar als je eenmaal oké bevonden bent dan is het ook oké. En dan zijn mensen toegankelijk, gemoedelijk, gewoon vriendelijk. Fijne mensen om mee te werken. Gewoon doe maar gewoon. Ze nemen wat van je aan, gewoon echt prima volk. 

We hebben een scholingsgroepje werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen, daar zit ik op het moment ook zelf in de organisatie en is dat is heel leuk. Je hebt vier keer per jaar scholing met je collega's uit de regio. Maar daarmee kom je eigenlijk al je collega's tegen. En als de nieuwe collega's zijn worden die ook vaak bij zo'n WDH even voorgesteld. Want wat wel heel leuk is want dan heb je ook even de mogelijkheid om je aan je collega's voor te stellen."

SYBOUT: "Collega huisartsen hier in de in de wijk, en ook op de huisartsenpost zeg maar, ik denk dat wij een van de leukste huisartsenpost, misschien van Nederland hebben. Iedereen komt met plezier hier werken. Het is soms wel aanpakken, omdat het best druk is, maar er is voldoende mankracht en iedereen helpt een handje mee."

MARIJE: "Ik denk dat de samenwerking tussen huisartsen hier in de regio eigenlijk best goed is. Ik denk sowieso dat er wel een grote wil is tot samenwerking En ik denk ook dat het over het algemeen goed geregeld is. We hebben verschillende Hagro's en wij noemen het hier Wagro's omdat we vooral een waarneemgroep zijn die volgens mij gewoon, over het algemeen, heel goed functioneren. En ja ik weet natuurlijk niet precies hoe anderen dat invullen. Maar wij hebben gewoon hele goede afspraken onderling voor de vakantie waarneming, maar ook voor andere soortige waarneming. We staan eigenlijk altijd wel voor elkaar klaar en alles gaat in goed overleg. We staan nu ook wel heel erg open voor nieuwe collega's. Daar zijn we ook wel druk mee. We weten ook bij ons in de groep gaan en binnen nu en een paar jaartjes twee collega's stoppen. Daar zijn we ook met elkaar ook wel over in gesprek en ik denk dat wij heel transparant in zijn."

SYBOUT: "Het werk op de huisartsenpost is de laatste tijd eigenlijk een beetje veranderd. In de zin dat er nu steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitaal spreekuur, waarbij de patiënt foto's kan sturen en kan appen met de dienstdoende collega's. Waardoor de druk op de huisartsenpost tikken wat spreekuur is sterk is afgenomen. Los daarvan is er in het weekend op zaterdag en zondag overdag een regie arts, die de visites aanstuurt, alle berichten autoriseert. Vaak zijn het waarnemers die dat doen, waardoor je het als van huisarts op de post eigenlijk een stuk rustiger hebt gekregen."

Wat het werk hier in de regio heel uitdagend maakt, is dat je hier meer dan dan in het westen van het land, toch wel echt doktert. Het is toch een beetje plattelandsgebied. Heel veel huisartsen in de regio doen ook veel kleine chirurgie, veel spiraaltje. Ik denk gewoon heel veel handelingen die elders in land natuurlijk ook gedaan worden. Maar ik heb toch het idee dat hier meer mensen het vak, gewoon echt in de volle breedte uitoefenen en ik denk dat dat heel veel huisarts wel heel erg aanspreekt.

Wat je daarnaast heel erg merkt, is dat deze regio van oudsher niet een rijkste regio is en dat zie je deels wel terug in de gezondheid van mensen. Dus we zien hier heel veel morbiditeit. Natuurlijk, sinds de komst van het internet ook ook hier, zijn mensen natuurlijk zelf wel zoekende naar dingen. En ook in de oudere groep zie je dat mensen het internet steeds meer gaan gebruiken, maar we hebben ook een groep die de dokter heel erg mijden. Niet alleen huisartsen, ook specialisten zien dat hier soms pathologie voorbijkomt die wij alleen uit de boekjes kennen. Waarvan je niet wist dat ht echt bestond. Maar het bestaat en wij zien het hier en dat dat maakt je werk toch echt wel een beetje spannender, denk ik, dan dat het tot nu toe in het westen was voor mij."

Ben je enthousiast geworden? 
Laat je regionaal opleiden bij het UMCG.
Kijk voor meer informatie op Huisartsgeneeskunde - umcg.nl

Alinea

Chat met een medewerker