Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Persoonsgebonden budget

Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u zelf de zorg of ondersteuning die u nodig heeft. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Beschrijving

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag dat u zelf kunt uitgeven aan zorg of ondersteuning. U kiest bijvoorbeeld zelf wie u inhuurt voor hulp in de huishouding. Dit kan een professionele kracht zijn, maar ook een buurvrouw of een familielid. Met een pgb kunt u bijvoorbeeld ook een andere traplift of scootmobiel kopen dan u van de gemeente krijgt. Of u kunt met een pgb jeugdhulp inkopen.

Er zijn 4 soorten pgb, voor zorg en ondersteuning vanuit:

  • jeugdhulp
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Zorgverzekeringswet (Zvw)

U krijgt de bijdrage niet op uw bankrekening. U betaalt de zorgverleners dus niet zelf. U geeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht om uw zorgverleners te betalen. U moet zelf de administratie bijhouden van de zorg die u ingekocht heeft. De SVB betaalt zorgverzekeraars op basis van een factuur, een urenbriefje of een maandelijkse betaling.

Aanvragen

Heeft u hulp nodig vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning? Neem dan contact op met De Toegang. Zij vertellen u hoe u een PGB kunt krijgen. Voor meer informatie over het aanvragen van een Wmo voorziening, zie de pagina Wmo ondersteuning of de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over PGB's. 

 

Wilt u een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen? Ga naar de website van de Sociale Verzekeringsbank. Hier ziet u hoe de aanvraag voor elke soort pgb eruitziet.

Kosten

Meestal moet u een eigen bijdrage betalen. Op www.hetcak.nl kunt u berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage zal zijn.

Contact

U kunt De Toegang telefonisch bereiken via: 0800 - 15 25 (gratis). Meer informatie over De Toegang vindt u op de website van De Toegang, evenals de zes locaties van De Toegang.

Klachten

Heeft u vragen en klachten over zorg of ondersteuning? Neem dan contact op met de ombudsman sociaal domein.

Meer informatie

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 - 16.30 uur
Woensdag 08.30 - 16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 - 16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen