Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Paspoort of id-kaart verloren

Als uw paspoort of identiteitskaart gestolen, kwijt of verloren is, moet u dit melden bij uw gemeente. Dit kan eenvoudig digitaal.

Let op

Als u binnen een periode van vijf jaar drie keer uw paspoort of identiteitskaart verliest, wordt u opgenomen in het Register Paspoortsignaleringen. Dit kan ervoor zorgen dat u geen recht meer heeft op een nieuw paspoort of identiteitskaart. Ga daarom zorgvuldig om met uw reisdocument.

Beschrijving

Vraag een nieuw reisdocument aan als uw oude reisdocument gestolen of kwijt is. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten.

Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude.

U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw reisdocument. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval.

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Als u uw reisdocument als verloren heeft opgegeven, kunt u het niet meer gebruiken als u het terugvindt. Lever uw teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.

Kosten

U betaalt geen extra kosten voor de vermissing. Verder betaalt u de reguliere kosten van het reisdocument.

Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Dinsdag 08.30 - 16.30 uur