Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Paspoort of id-kaart verloren

Als uw paspoort of identiteitskaart gestolen, kwijt of verloren is, moet u dit melden bij uw gemeente. Dit kan eenvoudig digitaal.

Beschrijving

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt? Of is uw paspoort of id-kaart gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen. Het melden van een vermissing (verloren of gestolen) van een reisdocument is gratis en kan volledig digitaal. Zijn er meerdere reisdocumenten kwijt of gestolen? Geef dan per document een vermissing door.

Geef online uw vermissing door.

Document ongeldig gemaakt, hoe verder?

Hebt u een paspoort of identiteitskaart als vermist opgegeven? Dan is het paspoort of identiteitskaart niet meer geldig. U kunt dan gewoon een nieuw reisdocument aanvragen. Maak altijd wel eerst een afspraak.

Weet u niet zeker of een document vermist is? Zoek dan eerst goed of u het nog kunt vinden. Want zodra u een reisdocument als vermist opgeeft, kunt u het niet meer gebruiken. Ook niet als u het terugvindt. U moet een teruggevonden paspoort of identiteitskaart inleveren bij de gemeente.

Kwijtgeraakt in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe dan direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. De gemeente heeft bij een vermissing in het buitenland wel een proces-verbaal nodig. Bij terugkomst is het niet nodig om nogmaals aangifte te doen bij de Nederlandse politie.

Paspoort of identiteitskaart teruggevonden?

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Geef dit zo snel mogelijk aan de RDW door.

Kosten

U betaalt geen extra kosten voor de vermissing. Verder betaalt u de reguliere kosten van het reisdocument.

Adres Raadshuisplein 1, Emmen

Dinsdag 08.30 -16.30 uur