Meerdere handen op elkaar

Onderwijs, inkomen, zorg en werk

Onderwijs

We werken samen met scholen in onze gemeente aan de organisatie van onderwijs voor kinderen uit Oekraïne.

Basisonderwijs

Kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar krijgen onderwijs vanuit het Expertisecentrum Anderstaligen dat onderdeel is van stichting Openbaar Onderwijs Emmen. Een afspraak maken voor inschrijving op school kan via m.dekoning@oo-emmen.nl. Kleuters van 4 en 5 jaar kunnen instromen op een reguliere basisschool in de dorpen en wijken.

Voortgezet onderwijs

Voortgezet Onderwijs aan Oekraïense leerlingen van 12 -17 jaar wordt gegeven vanuit de Internationale Taalgroep. Dit is een samenwerkingsverband tussen VO scholen en de gemeente Emmen waar anderstalige jongeren worden voorbereid op geleidelijke instroom in het reguliere Nederlandse onderwijs. Leerlingen kunnen worden aangemeld bij coördinator Bertha Sandker via b.sandker@esdalcollege.eu of 088 - 0009695.

HBO, Universiteit en MBO

Voor Oekraïense studenten zijn er verschillende mogelijkheden tot het volgen van onderwijs. De universiteiten en de hogescholen hebben een internationaal aanbod (Engelstalig) de meeste mbo-scholen niet. Oekraïense studenten die een mbo-opleiding willen volgen moeten eerste de Nederlandse taal leren. Studenten kunnen zich direct melden bij één van de scholen of universiteiten.

* De opleidingen worden in het Nederlands gegeven, de student moet eerst de Nederlandse taal leren.

Inkomen

De Rijksoverheid heeft een landelijke leefgeldregeling bekend gemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het is belangrijk dat vluchtelingen die bij particulieren verblijven, zich zo snel mogelijk inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Vluchtelingen kunnen het leefgeld pas ontvangen als zij ingeschreven staan bij de gemeente. Een afspraak maken voor registratie kan via telefoonnummer 14 0591.

Zorg

Oekraïense vluchtelingen kunnen medisch noodzakelijke hulp krijgen. Zij hoeven de zorg niet te betalen en er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Zorgverleners kunnen voor de verleende zorg subsidie aanvragen bij het CAK. De gemeente regelt psychosociale en acute medische hulp. Oekraïense vluchtelingen die werken in Nederland hoeven vanaf 1 augustus 2022 tot 1 maart 2023 geen zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars beëindigen per 1 augustus 2022 de verzekeringen die al zijn afgesloten. De mensen waar dat voor geldt krijgen een brief met toelichting. Ook krijgen zij de optie om aan te geven of zij hun zorgverzekering willen behouden.

Werk

Vluchtelingen uit Oekraïne die kunnen en willen werken, krijgen toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De tewerkstellingsvergunning die eerder verplicht werd gesteld is niet meer nodig, deze vrijstelling geldt vanaf 1 april (met terugwerkende kracht tot 4 maart). Om deze kwetsbare groep vluchtelingen extra te beschermen, stelt het kabinet wel een aantal voorwaarden aan de toegang tot de arbeidsmarkt. Zo mogen mensen alleen in loondienst werken. Ook moet de werknemer door de werkgever uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden aangemeld worden bij UWV en moet de werkgever informatie doorgeven als de werkuren en werkplek.

Vanaf 1 november hebben Oekraïense vluchtelingen in loondienst verplicht een sticker of O-document van de IND nodig. Met deze documenten kunnen vluchtelingen aantonen dat ze mogen werken in loondienst zonder tewerkstellingsvergunning. Meer hierover staat op de website van de Rijksoverheid

Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Dinsdag 08.30 - 16.30 uur