Maaien

De gemeente Emmen vindt het belangrijk om zich in te zetten voor een duurzame en biodiverse omgeving. Daarom geven we het "Maai Mei Niet"externe-link-icoon initiatief dit jaar een kans. In plaats van routinematig maaien van gazons en bermen, laten we een deel van deze gebieden meer met rust. Voor een aantal kansrijke openbare plekken gaan we deze nieuwe aanpak uitproberen. 

De aanpak voor 2024

Planning

Vanaf eind april/begin mei doet de gemeente mee met de landelijke actie "Maai Mei Niet". Tijdens deze actie wordt er minder gemaaid op gazons, grasvelden en bermen. Door minder te maaien krijgen bloemen de kans om te bloeien, wat op zijn beurt meer bijen, vlinders, andere insecten en vogels aantrekt. Dit draagt bij aan het vergroten van de natuur in onze gemeente.

Stap 1: Minder Maaien

We hebben specifieke gebieden in elke wijk van de gemeente Emmen aangewezen als "kansrijk". Dit zijn plekken waarvan wij geloven dat ze het potentieel hebben om de biodiversiteit te vergroten. Wil je weten waar deze plekken zich bevinden? Bekijk het op deze kaartexterne-link-icoon

Stap 2: Monitoren en inventariseren

We houden nauwlettend in de gaten wat er gebeurt op deze "kansrijke" plekken. Welke oorspronkelijke begroeiing keert terug en welke niet? Op welke plekken moeten we de natuur een handje helpen?

Stap 3: Versneld kruidenmengsels aanbrengen

In september halen we op sommige plekken stukjes gras weg en zaaien we inheemse bloemen- en kruidenmengsels in. Hierdoor zullen bloemen en kruiden groeien die passen bij de locatie, wat bijdraagt aan de oorspronkelijke begroeiing. Deze stappen helpen ook bij het bevorderen van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen, bijen en koolmezen, die deze rupsen opeten.

Hoe kunt u ons helpen?

Heeft u een grasveld of gazon? Overweeg dan om de grasmaaier eens te laten staan of slechts delen van uw gazon te maaien. Experimenteer met het creëren van een mooi patroon en zaai verschillende soorten kruiden of bloemen in. 

Meld uw 'maai-me-niet-gazon' aan bij de landelijke actiesiteexterne-link-icoon. U ontvangt een ‘nectarscore’ en meer ideeën om uw eigen tuin bloemrijk én biodivers te maken. 

Samen kunnen we een positieve impact hebben op de biodiversiteit in onze buurt!

Chat met een medewerker