Lokale omstandigheden gemeente Emmen

Bodemdalingsgebied gemeente Emmen

Binnen de gemeente Emmen zijn er gebieden waar sprake is van bodemdaling door de aanwezigheid van veenlagen. Binnen deze gebieden is er o.a. bij fundering op staal risico op verzakking en bij fundering op palen risico tot negatieve kleef. Extra sonderingen en grondonderzoek zijn in dit gebied vereist.

Centrumgebied Gemeente Emmen

Binnen het centrumgebied Emmen zijn een aantal gebieden aangewezen waar heien (grond verdringend) niet is toegestaan in verband met trillingen/beschadigingen aan bestaande constructies in de nabije omgeving. Voorbeelden hiervan zijn de gebieden rondom de Hondsrugtunnel en het ziekenhuis.

Voor het uitwerken van een funderingsplan, dient u vooraf contact opnemen met de gemeente Emmen.

Bodemwarmte interferentiezone

Bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar worden geplaatst kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond bij de 'buur-systemen'. Hierdoor kunnen bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar (+/-150 m) worden geplaatst, elkaar positief of negatief beïnvloeden.

Via deze website kunt u de locaties vinden van gesloten bodemenergiesystemen binnen de gemeente Emmenexterne-link-icoon. Bodemenergiesystemen zijn niet toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden.

Grondwaterbeschermingsgebieden en waterwingebieden

Ten noordwesten van de kern Emmen ligt het grondwaterbeschermingsgebied Valtherbos-Noordbargeres. In dit grondwaterbeschermingsgebied liggen twee waterwingebieden, waar drinkwater wordt gewonnen. Dit zijn de waterwingebieden Valtherbos (ten noorden van Emmen) en Noordbargeres (ten westen van Emmen).

Voor het bouwen in deze gebieden zijn specifieke eisen van toepassing. Zo is bijvoorbeeld het toepassen van zinken daken binnen deze gebieden niet toegestaan.

Draagkracht bodem

Via sonderingsonderzoek doet u zelf onderzoek naar de draagkracht van de bodem. Uit dit onderzoek kan blijken dat:

  • Er dieper gegraven moet worden.
  • Er is sprake van een hoge grondwaterstand, waardoor er bronbemaling toegepast moet worden om bijvoorbeeld een bouwput droog te houden. In dat geval dient u contact opnemen met de gemeente om te bepalen waar het grondwater geloosd mag worden.

Graafwerkzaamheden binnen archeologisch waardevol gebied

Als u graafwerkzaamheden moet uitvoeren in een archeologisch waardevol gebied, dient u vooraf het omgevingsplan te raadplegen. Als er archeologische waarden worden aangetroffen, kan het zijn dat het bouwwerk op een andere manier moet worden gefundeerd. Neem dit mee in de lokale risico afweging.

Bouwen nabij monument/bouwval

Bouwt u naast een bouwvallig gebouw of een gebouw dat slecht gefundeerd is. Neem dan extra maatregelen die het risico op het ontstaan van schade door trillingen verkleinen. Hierbij is een bouwveiligheidsplan vereist.

Hoogspanningsmasten

Wilt u bouwen in de nabijheid van een hoogspanningsmast? In het bestemmingsplan zijn regels daarover opgenomen. Er kan onder voorwaarden worden afgeweken met een omgevingsvergunning, daarvoor moet advies worden ingewonnen bij de leidingbeheerder. Dit kan verder betekenen dat er extra bouwkundige maatregelen getroffen moeten worden.

Overige lokale omstandigheden 

  • Watervoerende lagen in de ondergrond die mogelijk een risico vormen bij grondgevormde funderingspalen.
  • Rekening houden met lokale infrastructuren en aanwezige voorzieningen. Deze kunnen invloed hebben op het bouwproces en inrichten van het bouwterrein. Voorbeeld hiervan is het centrumgebied van Klazienaveen. Hier zijn o.a. voorzieningen aangebracht i.v.m. de demping van het kanaal. Dit kan een uitgangspunt vormen voor een bemalingsplan.
  • Aanwezigheid van klei- en grindlagen of keien, waardoor bepaalde paalsystemen niet mogelijk zijn of voorboren noodzakelijk maakt.
  • Specifieke funderingsconstructies van belendingen (gevoelig voor trillingen en bronbemaling) die van invloed zijn op de nieuwe fundering (palenplannen op elkaar afstemmen).
  • Windbelasting op een bouwwerk als gevolg van bouwwerken in de omgeving (bijvoorbeeld hoogbouw naast laagbouw).
  • Veiligheidszones (o.a. hoogspanningsmasten / gasleidingen) en plasbrandaandachtsgebieden (Zones langs en boven bepaalde wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren die van belang worden geacht voor het vervoer van gevaarlijke stoffen).
  • Hoger of lager bouwen naast belending, waardoor sneeuwophoping op het nieuwe of bestaande bouwwerk kan plaatsvinden.
  • Geluid, gevel geluidwerendheid. Controleer hiervoor het geldende omgevingsplan.
  • Bluswatervoorzieningen.
  • Aanwezigheid van ondergrondse voorzieningen (zoals oude olietanks).
  • Toepassen van kalkzandsteen producten (o.a. mortel en klinkers) in combinatie met veenhoudende grondlagen. De eigenschappen van veenhoudende grondlagen (graad veenzuur) zijn maatgevend om de juiste kwaliteit van het opgaand metselwerk in de fundering te bepalen.
Chat met een medewerker