Kansrijk opgroeien
Kinderen en jongeren in de gemeente Emmen kunnen veilig en gezond op groeien in een omgeving die stimuleert en uitdagend is om te bewegen, spelen, ontmoeten en ontwikkelen. Niet alleen thuis, maar ook in de buurt, op school, bij de sportvereniging en in hun vrije tijd.
Lees meer informatie over gezond en kansrijk opgroeien bij de GGD of de Gezonde Generatie.
Kansrijke start
De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven.
Gezond gewicht
Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Van overgewicht, maar ook van ondergewicht kun je lichamelijke en mentale klachten krijgen.
Kind naar Gezonder Gewicht
In Emmen hebben de meeste kinderen een gewicht dat past bij hun lengte en leeftijd. Zij hebben een gezond gewicht en daardoor minder kans om ziek te worden dan kinderen die te zwaar zijn. Eén op de zeven kinderen is zwaarder dan gezond voor ze is, zij hebben overgewicht. Het gewicht van kinderen, hangt af van wat ze eten en drinken en hoeveel ze bewegen. Maar er is meer wat kan leiden tot een te hoog gewicht. Bijvoorbeeld gepest worden op school, geldproblemen in het gezin en in een buurt wonen waar veel ongezond eten wordt verkocht. Dit alles kan het best lastig maken om aan een gezonder gewicht te werken.
Kind naar Gezonder Gewicht biedt passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas. In gemeente Emmen zijn vijf centrale zorgverleners opgeleid om kinderen en hun ouders te begeleiden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GGD Drenthe.
Mentale gezondheid
Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren hebben wel eens last van stress. Bijvoorbeeld omdat je het erg druk hebt, of omdat je je ergens druk over maakt. Bijvoorbeeld over school, over je vrienden, of omdat je thuis ruzie hebt.
Hoe weet je dat je stress hebt?
Stress is een ander woord voor spanning. Door te veel spanning kun je je misselijk voelen. Je adem en je hartslag gaan sneller en je spieren spannen zich aan.
Als je lange tijd last hebt van stress, dan kun je meer lichamelijke klachten krijgen. Bijvoorbeeld: slapeloosheid, depressiviteit, een hoge bloeddruk, haaruitval, slechte eetlust, allergieën, maagklachten en tandenknarsen.
Wat kun je doen?
- Probeer te ontspannen, door leuke dingen te doen;
- Eet gezond;
- Beweeg en of ga sporten;
- Praat er met iemand over.