Juridisch adviseur

Over de vacature

Openingsdatum
7 mei 2024
Sluitingsdatum
26 mei 2024
Uren per week
32-36
Salaris
€ 5997
Salarisschaal
11
Vakgebied
Juridisch
Opleidingsniveau
WO

Juridisch adviseur

Ben je de jurist die altijd zoekt naar hoe het wél kan? Ben je met een frisse blik in je element in een dynamische (werk-)omgeving? Wil je meehelpen aan de verdere ontwikkeling van de juridische kwaliteit binnen de gemeente Emmen? Dan is deze functie wellicht jou op het lijf geschreven.

Daarom werken bij Emmen!

Ons werk heeft impact op de samenleving. We werken in een levendige gemeente met prachtige natuur, kenmerkende dorpen én een bruisend stadscentrum. Waar bedrijvigheid hand in hand gaat met rust, ruimte en natuur. Wat we voor ogen hebben is het creëren van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving, waarin mensen zich thuis voelen en fijn wonen. Onze organisatie staat voor daadkracht, continue ontwikkeling en flexibiliteit. We werken in een grote organisatie met korte lijnen, met veel vertrouwen en iedereen krijgt de kans om zich volop te ontwikkelen. Ruim 1000 betrokken en loyale medewerkers staan klaar voor de meer dan 108.000 inwoners. 

Wie zijn wij?

Binnen het team JVI bundelen diverse disciplines hun krachten. Het team, bestaande uit ongeveer 35 medewerkers, omvat de clusters Juridische Zaken, Verzekeringen, Inkoop en Klachten. Het cluster Juridische Zaken staat centraal in juridische ondersteuning binnen de gemeentelijke organisatie. Ze adviseren bestuursorganen en functionele teams over zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke kwesties, beheren het mandaatverzamelbesluit, stellen overeenkomsten op, signaleren juridische ontwikkelingen, behandelen aansprakelijkstellingen en waarborgen de juridische kwaliteit binnen de organisatie. Daarnaast coördineren ze verzoeken volgens de Wet open overheid en is het secretariaat van de commissie van advies voor de bezwaarschriften bij het team JVI belegd.

Dit is wat je gaat doen

Als Juridisch adviseur fungeer je als sparringpartner voor collega's, functionele teams, het managementteam en het bestuur, waarbij je zowel privaatrechtelijke als bestuursrechtelijke vraagstukken behandelt. Je betrokkenheid strekt zich uit over diverse domeinen binnen de organisatie, inclusief grote, complexe en politiek gevoelige dossiers, waarbij je strategische en bestuurlijke belangen in acht neemt. Je taken omvatten onder andere:

 • Adviseren van collega's en bestuurders over relevante juridische kwesties en ontwikkelingen.
 • Opstellen van bestuurlijke documenten en/of adviseren bij collegevoorstellen met betrekking tot verordeningen, beleidsregels en mandaten.
 • Hanteren van een helicopterview bij de uitvoering van werkzaamheden en strategisch meedenken.
 • Bijdragen aan de algemene juridische kennis van collega's, met focus op wetten als de Algemene wet bestuursrecht, Gemeentewet, Wet Gemeenschappelijke regelingen en Wet open overheid.
 • Actief bijdragen aan de juridische kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

Wat bieden wij jou
Kom je bij ons werken, dan geven we je de ruimte om je doelen te bereiken en jezelf verder te ontwikkelen. Onze medewerkers zijn van grote waarde, daarom doen we er alles aan om ze bevlogen en energiek te houden. 

Natuurlijk hebben we de arbeidsvoorwaarden goed geregeld. Dit betekent onder andere: 

 • Werken in de grootste gemeente van Drenthe. 
 • Salaris tussen de €4.211-5.997 bruto p.m. schaal 11 conform Cao Gemeenten. 
 • 17,05% Individueel Keuze Budget (IKB) bovenop je bruto salaris. 
 • Een goede pensioenvoorziening bij het ABP. 
 • Verschillende verlofregelingen. 
 • Collectieve ziektekostenverzekeringen. 
 • Inhoudelijke vrijheid om je werk uit te voeren. 
 • Een goede werk-privébalans. 
 • Een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. 

Wat breng je mee?
Je bent zowel een teamspeler als zelfstandig, met het vermogen om soepel te schakelen tussen diverse functies en collega's. Toegankelijkheid en praktische oplossingen kenmerken je aanpak, waarbij je de politieke, bestuurlijke en maatschappelijke context begrijpt en oog hebt voor zowel inwoners als bestuurders. Je communiceert effectief, zowel mondeling als schriftelijk, en straalt senioriteit en autoriteit uit zonder autoritair te zijn, dankzij je accurate en flexibele werkstijl.

Vereisten zijn:

 • Een voltooide juridische studie op wo-niveau.
 • Aantoonbare kennis van privaatrecht en bestuursrecht.
 • Bij voorkeur enige jaren ervaring als juridisch adviseur bij een overheidsorganisatie. 

Wil je meer informatie over deze functie?

Bel dan met Louise Consten (Coördinator Juridische Zaken). Zij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente Emmen: 14 0591. 

Heb je interesse?

Zie jij jezelf als Juridisch adviseur bij team JVI? Reageer dan snel en stuur je brief en cv vóór 27 mei a.s. Je kunt je brief richten aan Mark van Berkum (teamleider JVI).

Wie weet word jij uitgenodigd voor een gesprek op maandagmiddag 3 juni!

Chat met een medewerker