Jong Emmen
Ieder kind en iedere jongere in Emmen verdient het om gelukkig, veilig, gezond én met kansen voor de toekomst op te groeien. Jong Emmen gaat over het samen met jongeren bedenken hoe we dit voor elkaar krijgen. Waar we eerder op het gemeentehuis vaak bedachten wat daarvoor nodig is, willen we dit nu juist van de jongere zelf weten. En we willen het niet alleen samen bedenken, Jong Emmen is vooral ook samen doen! Samen met jullie en professionals onderzoeken hoe we ideeën kunnen realiseren en samen gaan we aan de slag. De JongerenAdviesRaad (JAR) kan jullie daarbij helpen. Zij weten precies waar je moet zijn met jouw idee of voor het delen van je mening.
Wat willen we bereiken?
- Er zijn steeds meer plekken waar jongeren meedenken en doen
- Jongeren voelen zich gehoord en serieus genomen
- Er ontstaan steeds meer projecten en activiteiten die professionals, vrijwilligers en jongeren samen organiseren en uitvoeren
- Het gemeentehuis is toegankelijker voor jongeren
Wil je weten hoe we aan deze doelen werken of nog beter meehelpen de doelen te bereiken? Of heb jij een initiatief of een idee in jouw wijk en dorp? Laat dan van je horen! Neem contact op met jong@emmen.nl.
Jong Emmen
Hoe werkt Jong Emmen
Er zijn steeds meer onderwerpen waar jongeren over nadenken: Wat zien zij? Wat is er nodig? Wat is er mooi? Wat moet blijven? Waar hebben ze last van? De beleidsadviseur jeugdparticipatie en de JongerenAdviesRaad houden continu contact met jongeren en met professionals (of vrijwilligers) die deze jongeren begeleiden. Zo weten we altijd waar behoefte aan is en waarvoor we naar mogelijkheden moeten zoeken. Er zijn verschillende manieren om samen te werken met jongeren:
Jongeren die zelf actie ondernemen in hun omgeving
Stel, je vindt dat er te weinig te beleven is in de buurt voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Daarom besluit je om met een paar vrienden een straatvoetbaltoernooi te organiseren. Je checkt nog wel even bij de buurtsportcoach bij jou in de buurt of jullie dingen zijn vergeten in je plan. En hij regelt wat ballen en kleine doeltjes. Maar verder regelen jullie alles zelf. Zelfs de supermarkt krijgen jullie zo ver om limonade en fruit te sponsoren!
Jongeren werken samen met de gemeente
Stel, jij en je vriendinnen moeten elke zaterdagavond na het uitgaan langs een donker stukje om thuis te komen. Dat voelt onveilig. Jullie nemen contact op met de gemeente om te vragen of hier iets aan gedaan kan worden. Samen met de betrokken ambtenaar kijken jullie welke oplossing er kan komen. Omdat jullie met zulke goeie ideeën komen nodigt de ambtenaar jullie ook uit om een keer mee te denken over een bijeenkomst rondom 'veilig op stap' in Emmen.
De gemeente werkt samen met jongeren
De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren gezond opgroeien. Stel dat ze daarom een campagne willen starten met Nix18 om jongeren te laten nadenken over alcohol drinken. De gemeente vraagt of de JongerenAdviesRaad het leuk vindt om hierover mee te denken. Zij organiseren daarvoor een drunk-story-night. Eén van de mensen van de JAR zit bij jou in de klas en jij en een paar van je vrienden worden ook uitgenodigd. Op de avond worden hilarische én gênante verhalen gedeeld en gaan mensen van de gemeente met jullie in gesprek om te horen wat jullie er nou zelf van vinden als jongeren onder de 18 drinken. En hoe de overheid zou kunnen helpen om het normaler te maken dat je pas na je 18e gaat ontdekken of alcohol wel of niet iets voor je is.
Waar kun je terecht?
JongerenAdviesRaad
De gemeente Emmen heeft sinds 2014 een JongerenAdviesRaad (JAR). De JAR geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de burgemeester en de wethouders over onderwerpen die over jongeren gaan. Vanaf 2020 kunnen ook ambtenaren bij de JAR terecht voor ideeën over hoe zij beter met jongeren kunnen samenwerken. Of om te vragen wat jongeren vinden van een bepaald onderwerp. Jongeren van de JAR dachten de afgelopen jaren al mee over de bezuinigingen van de gemeente, de Nix 18-campagne en digitale democratie.
Jimmy's
In het centrum van Emmen vind je Jimmy’s Emmen. Bij Jimmy’s zijn alle jongeren welkom. Je mag er komen om te chillen, maar ook wanneer je vragen en/of ideeën hebt. Of wanneer je hulp nodig hebt omdat je misschien net je huis uitgezet bent en niet weet wat je nu moet doen. Bij Jimmy’s is er altijd wel iemand die naar je verhaal wil luisteren of je verder kan helpen als je er zelf niet uit komt. Nieuwsgierig naar Jimmy’s? Of heb je een vraag of een idee? Mail of nog beter: Kom gewoon langs! Jimmy’s zit aan de Baander 5 in Emmen-centrum.
Kinderraad Zwartemeer en Angelslo
Wij denken dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met je stem te laten horen. Daarom werkt de gemeente Emmen samen met verschillende kinderraden. De kinderen komen regelmatig bij elkaar om te bedenken hoe het in hun wijk/dorp beter kan. Wat vinden kinderen belangrijk en welke wensen hebben ze? En hoe kunnen we dan ook samen met de kinderen aan de slag gaan met die wensen? Ook zijn we samen met de scholen begonnen met het opzetten van Kinderraden in Zwartemeer en Angelslo. In Angelslo gaan we van start in het schooljaar 2020-2021. Heb je een vraag voor de kinderraad in Zwartemeer of Angelslo? Of heb je zelf een idee waar je mee aan de slag wil en is er bij jou in de buurt (nog) geen kinderraad? Neem dan contact op met Facet. Vermeld in het onderwerp: 'Kinderraad Zwartemeer en Angelslo'.
Kinderraad Brede School Emmer-Compascuum
In 2019 is de kinderraad van de Brede School in Emmer-Compascuum gestart. Kinderen denken mee over de buitenschoolse activiteiten en hoe het budget besteed wordt. Zo zorgen ze er zelf voor dat er genoeg leuks te beleven en te leren is bij hen in de buurt. Dit werkt zo goed dat de gemeente Emmen graag wil dat ook andere Brede Scholen een Kinderraad gaan oprichten. Heb jij een vraag of onderwerp voor de kinderraad van Emmer-Compascuum, neem dan contact op met Sedna. Vermeld in het onderwerp: 'Kinderraad Brede School Emmer-Compascuum'.
Jongerenwerk de Monden
De dorpen Weerdinge, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel en Emmer-Compascuum hebben dezelfde jongerenwerker, Kim de Vries. Kim is altijd met jongeren in gesprek over wat zij belangrijk vinden en wat zij graag willen ondernemen aan activiteiten. Daarna gaat Kim dit dan ook samen met de kinderen en de jongeren doen. Superleuk dus! Woon je in 1 van deze dorpen en wil je mee denken en doen? Of iets anders bespreken? Neem dan contact op met Sedna. Vermeld in het onderwerp: 'Jongerenwerk de Monden'.
Jongerenwerk Klazienaveen
In Klazienaveen is Stefan Moorlag aan de slag als jongerenwerker. Stefan gaat samen met de jongeren kijken naar wat nodig is in Klazienaveen. Extra leuk voor jullie is dat Stefan nog maar net begonnen is. Dat maakt dat er nog heel veel behoefte is aan ideeën. Stefan is dan ook onwijs benieuwd welke jongeren uit Klazienaveen samen met hem gaan zorgen dat Klazienaveen (nog) leuker wordt voor kinderen en jongeren. Zin om mee te helpen of te denken? Neem contact op met jongerenwerker van de Sedna. Vermeld in het onderwerp: 'Jongerenwerk Klazienaveen'.
Buurtsportcoaches
In heel Emmen zijn buurtsportcoaches actief. Hun naam zegt het al; zij organiseren leuke sportieve activiteiten bij jou in de buurt. Zo kan je kennismaken met nieuwe sporten of zelf iets organiseren met hun hulp. De buurtsportcoaches houden regelmatig een enquête onder alle basisschoolkinderen (en soms jongeren) om er achter te komen wat voor activiteiten er georganiseerd moeten worden. Heb jij ideeën of een vraag voor één van de buurtsportcoaches maar weet je niet wie dit in jouw wijk of dorp zijn? Neem dan contact op met de gemeente Emmen. Vermeld in het onderwerp: 'buurtsportcoaches'.
Jong Angelslo
Jong Angelslo zorgt voor meer kansen voor jongeren in de wijk. Het is een project waar allerlei professionals samenwerken met kinderen en jongeren om er zo voor te zorgen dat er meer kansen voor hen in de wijk komen. Afgelopen jaar zijn de kinderen van de basisscholen aan de slag gegaan met de vraag hoe het beter zou kunnen in de wijk. En hoe daar dan mee te beginnen. We bedenken samen hoe de wijk leuker en beter kan worden en stapje voor stapje proberen we het dan ook echt werkelijkheid te laten worden. Jij hebt vast zelf ook ideeën! Woon jij in Angelslo en wil je meehelpen of heb je ideeën voor de wijk? Neem dan contact op met de gemeente Emmen. Vermeld in het onderwerp: 'Jong Angelslo'.
Jong Emmerhout
In Angelslo en Emmerhout, oftewel Emmen-Oost, werkt dezelfde jongerenwerker. Het doel is om in schooljaar 2020-2021 ook een ‘Jong Emmerhout’ op te zetten, zoals deze in Angelslo als ‘Jong Angelslo’ bestaat. Dat betekent dat de jongerenwerker vooral veel met kinderen en jongeren samen zal werken om te fixen dat het nog leuker en beter wordt voor jongeren in Emmerhout. Niet alleen plannen bedenken maar ook doen dus! Woon of ben jij veel in Emmerhout? En wil jij graag mee denken over de wijk? Neem dan contact op met de gemeente Emmen. Vermeld in het onderwerp: 'Jong Emmerhout'.
Wil jij graag mee denken over jouw leefomgeving of andere zaken die spelen voor kinderen en/of jongeren? Heb jij een initiatief of een idee in jouw wijk en dorp? Of voor de hele gemeente Emmen? Laat dan van je horen. Neem dan contact op met jong@emmen.nl.
Samenwerken met jongeren
Niet iedereen vindt het makkelijk om samen te werken met jongeren. Daarom hebben we een soort “handleiding” voor professionals gemaakt. Ook als je jong bent kom je soms volwassenen tegen die het goed bedoelen maar jullie net niet helemaal lijken te snappen. En andersom. Misschien hebben jullie dan samen iets aan onderstaande tips en stappen om de samenwerking te verbeteren.
Hoe halen we bij kinderen en jongeren op wat zij belangrijk vinden?
Bij elk onderwerp dat het leven van jongeren raakt stellen we vanuit Jong Emmen de vraag: “Hoe betrekken we jongeren hierbij?” Wij vinden het altijd belangrijk om dan na te denken over de volgende punten:
- Vraag het vroeg: Stel een echte vraag en vraag het vroeg. Niet vroeg op de ochtend. Maar vroeg in het proces. Haal input op die je kunt vertalen naar beleid en/of praktische oplossingen. Zorg ook voor een echte vraag waar je echte oplossingen voor zoekt. Anders is het zonde van ieders tijd en de aangewakkerde betrokkenheid van jongeren.
- Ga naar buiten en neem jezelf mee: Kijk buiten je eigen organisatie. Buiten je eigen structuren. Misschien wel buiten jouw comfortzone. Sluit aan bij de werelden, tijden en vormen die passen bij je doelgroep. Weet je niet hoe? Begin dichtbij. Iedereen heeft wel een dochter, neefje of buurmeisje in de leeftijdscategorie die je wilt betrekken. Vraag hen om input en toets je ideeën. En vergeet niet, je bent ook zelf jong geweest! Je mag je best ook even afvragen wat de ‘jongere jij’ ervan zou vinden.
- Zorg voor diverse input: Een valkuil is dat je altijd dezelfde actieve jongeren bereikt. Vaak zijn dit jongeren met vergelijkbare interesses, wereldbeelden en dus vergelijkbare input. Dat heeft vrij weinig met democratie of participatie te maken. Dus verzin vormen die zorgen voor input van jongeren met diverse achtergronden en wereldbeelden.
- Vertaal en check: Niemand weet alles. Als het gemakkelijk was had je je vraagstuk al opgelost. Zie de verhalen, ideeën en meningen van de jongeren die je betrekt dus niet als dé ultieme oplossing. Maar zie deze als ingrediënten waar je zelf (of nog beter samen) een lekker gerecht van kunt kokkerellen. Deel relevante informatie en kennis. Zorg ervoor dat dit in begrijpelijke taal gebeurt. Hele beleidsstukken of complexe projectplannen vind bijna niemand leuk om te lezen. Check of ze de informatie hebben begrepen. Jongeren hebben bouwstenen nodig om hun eigen mening te kunnen vormen.
- Be careful what you wish for: Als je een vraag stelt, wees dan ook echt bereid om iets te doen met de antwoorden. Soms komen die antwoorden niet goed uit. Bedenk dus vooraf goed hoeveel ruimte er is om aan de slag te gaan met de input en bereid je voor om - ongeacht de afwegingen en keuzes die je maakt- goed terug te koppelen wat je gaat doen met de input en waarom je daarvoor gekozen hebt. In de ultieme situatie co-creëer- en -produceer je de hele oplossing met de doelgroep en met belangrijke stakeholders. Dat levert niet alleen heerlijk werk op, maar ook gedragen resultaten en super gemotiveerde jonge mensen!
- Stippel het tijdpad uit: Wat je ook doet wees helder over het tijdpad en over verwachtingen. Besluitvormingsprocessen die voor professionals allang gewoon zijn, duren voor jongeren vaak een eeuwigheid. Onze ervaring is dat de definities van “snel” nogal subjectief zijn...
- Planmatig aan de slag: Met dit in het achterhoofd ga je inzoomen op je eigen vraagstuk en bedenk je (zelf of samen met jongeren en professionals):
- Welke jongeren wil je bereiken? Zijn dit kinderen uit een bepaalde doelgroep, leeftijdscategorie, wijk, subcultuur. Of hebben zij een bepaald talent of juist een bepaald probleem?
- Wanneer heb je genoeg input? En hoe weet je dat? Oftewel hoe representatief is de input die je krijgt en welke afwegingen maak je daarin
- Hoe, waar en wanneer ga je input ophalen?
- Hoe ga je jongeren op de hoogte houden? Wat mogen jongeren van je verwachten?
Ben je nog steeds niet uitgelezen? Dan willen we je echt graag leren kennen! Jij bent precies wie we zoeken om meer mee samen te werken. Neem contact op met jong@emmen.nl voor een afspraak of voor het opvragen van het digitale boekje: Jong Emmen.