Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Geheimhouding persoonsgegevens

Wilt u niet dat de gemeente uw persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) doorgeeft? U kunt geheimhouding van uw persoonsgegevens aanvragen bij de gemeente.

Beschrijving

In de basisregistratie personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering en pensioen. Soms worden uw gegevens ook aan anderen doorgegeven. Wilt u weten welke instellingen uw gegevens krijgen? Kijk dan op de website Wiekrijgtmijngegevens.nl.

Wilt u niet dat uw gegevens worden doorgegeven? Vraag dan aan de gemeente om geheimhouding van uw persoonsgegevens. U hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. U kunt de geheimhouding ook weer laten stoppen.

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente? U hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen.

In sommige gevallen moet de gemeente uw persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als u geheimhouding heeft aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen uw gegevens willen hebben. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Aanvragen

U kunt geheimhouding van uw persoonsgegevens online aanvragenexterne-link-icoon of schriftelijk.
Het niet mogelijk om voor minderjarige kinderen dit digitaal aan te vragen. Per post is het wel mogelijk. 

U kunt schriftelijk per post alleen geheimhouding aanvragen voor uw eigen persoonsgegevens en voor uw kinderen tot 16 jaar. Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf een aanvraag tot geheimhouding indienen. 

Heeft u de gemeente verzocht om geheimhouding maar vindt u dit niet meer nodig? Dan kunt u de geheimhouding beëindigen. Dit regelt u ook online met DigiD.externe-link-icoon

Voorwaarden

U kunt geen geheimhouding vragen voor verstrekkingen aan overheidsinstellingen en bepaalde maatschappelijke instellingen. De gemeente is verplicht om uw gegevens aan deze instellingen te verstrekken en hoeft u hierover niet op de hoogte te stellen.

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente verwerkt de geheimhouding binnen 4 weken.

U ontvangt een schriftelijke bevestiging. Geheimhouding is een recht van de burger. De gemeente zal daarom altijd aan uw verzoek voldoen.

Kosten

Het aanvragen van geheimhouding is gratis.

Meer informatie

Chat met een medewerker