Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Asbest verwijderen

Als u zelf asbest wilt verwijderen, mag u dit alleen doen als het een kleine hoeveelheid is. U mag maximaal 35 m2 asbest naar de Milieustraat van Area brengen. Als u asbest gaat verwijderen, moet u altijd vóóraf toestemming vragen aan de gemeente. Dit doet u met een melding.

Beschrijving

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Deze stofjes zijn zo fijn dat ze bij het inademen schade kunnen veroorzaken aan de longen.

Asbest kan zitten in:

 • golfplaten (daken van schuren en garages)
 • vlakke platen (plafonds, dakbeschot, rondom schoorstenen)
 • gevelplaten met coating (decoratieve buitengevels en galerijen)
 • schoorstenen, ventilatie- of luchtkanalen (bij kachel of cv-installatie)
 • brandwerend board (onder cv-ketels, wanden cv-kast, trapbeschot, plafonds)
 • afvoerleidingen van een toilet
 • vinylzeil of oude vloerbedekking (asbesthoudende onderlaag)
 • vensterbanken, kit van kozijnen
 • bloembakken
 • oude huishoudelijke apparaten

Wat moet u doen als u van uw asbest af wil?

Als u zelf asbest wilt verwijderen, mag u dit alleen doen als het een kleine hoeveelheid is. U mag maximaal 35 m2 asbest of  'afval dat op asbest lijkt' naar de Milieustraat van Area brengen. Heeft u meer asbest, dan moet een gespecialiseerd bedrijf dit voor u doen. Als u zelf asbest gaat verwijderen, moet u altijd vóóraf toestemming vragen van de gemeente. Dit doet u online met het e-formulier Asbest. U logt in met uw DigiD-inloggegevens. U vult het formulier online in. Daarna behandelt de gemeente uw melding. Na goedkeuring ontvangt u per email toestemming dat u de asbest mag verwijderen en mag afleveren bij de Milieustraat van Area. Neemt u dit bewijs van toestemming mee naar Area als u uw asbest komt brengen. Let erop dat uw asbest altijd goed verpakt is in plastic. Neem u ook altijd uw pasje voor de Milieustraat mee. 

Hoe weet ik mijn dak asbest heeft?

U kunt dit nakijken op de Emmense Asbestdaken-kaart. Het is niet meer mogelijk om subsidie voor het verwijderen van asbest aan te vragen.

Aanvragen

LET OP: onderstaande informatie gaat alleen over het verwijderen van asbest door particulieren/inwoners en niet bedrijven. 

Aan welke regels moet u zich houden?  

 • Als u zelf asbest wilt verwijderen, mag u dit alleen doen als het een kleine hoeveelheid is. U mag maximaal 35 m2 asbest of  'afval dat op asbest lijkt' naar de Milieustraat van Area brengen. Heeft u meer asbest, dan moet een gespecialiseerd bedrijf dit voor u doen.
 • Pak de asbest goed in op de slooplocatie. U moet het dubbel inpakken met doorzichtig plastic folie van minimaal 0,2 mm dik. Plak dit zorgvuldig dicht met sterke tape. U kunt van te voren gratis folie ophalen op de Milieustraat als u de ontvangstbevestiging van het ingevulde e-formulier laat zien.
 • Heeft u meer sloopafval waar geen asbest in zit, dan kunt u dit op een andere plek storten op de Milieustraat. Asbest en ander sloopafval moet u van te voren scheiden.
 • Meld via het digitale formulier dat u asbest wilt brengen bij Area.  De gemeente behandelt uw melding. Na goedkeuring, ontvangt u per email toestemming dat u de asbest mag verwijderen en mag afleveren bij de Milieustraat van Area. Neemt u dit bewijs van toestemming mee naar Area als u de asbest komt brengen. Neem u ook altijd uw pasje voor de Milieustraat mee. 
 • Als u tijdens het slopen vleermuizen tegenkomt, mag u het sloopmateriaal (bijvoorbeeld het dak) niet verder veranderen. U kunt informatie vinden over het vervoer of opvang van deze beschermde dieren op de website www.vleermuis.net 

Hoe lang duurt het?

Als u zelf als particulier asbest gaat verwijderen, moet u 5 werkdagen van te voren uw melding indienen. Bedrijven die asbest gaan verwijderen, moeten minimaal 4 weken van te voren een sloopmelding indienen, voordat er met het sloopwerk gestart wordt. 

Kosten

Er zitten geen kosten verbonden aan het doorgeven van de melding voor het asbest verwijderen. Wel kan het zijn dat Area een storttarief vraagt als u asbestafval of sloopafval brengt. Informeert u bij Area Reiniging naar het actueel storttarief voor asbest.

Verder betaalt u zelf de kosten voor het (laten) verwijderen van asbest. Bedrijven kunnen in een aantal gevallen in aanmerking komen voor een fiscale regeling, lening of subsidie.

Meer informatie