Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Achternaam voor uw kind kiezen

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente.

Beschrijving

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, duomoeder of de vader krijgt. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind.

Geeft u uw keuze niet door? Dan krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. Kijk voor meer informatie over achternamen op de website van de Rijksoverheid.

Aanvragen

Uw kind krijgt automatisch een achternaam. Als u het met deze achternaam eens bent, hoeft u niets door te geven. Wilt u een andere achternaam voor uw kind?

Zo kiest u een andere achternaam voor uw eerste kind:

• U komt samen met uw partner persoonlijk langs bij de gemeente
  • U neemt allebei een geldig identiteitsbewijs mee
  • U kiest de achternaam uiterlijk bij de geboorteaangifte

Bent u bij de geboorte niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? En is het kind niet erkend? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder. De achternaam kan veranderen in die van de andere ouder. Dit kan als de andere ouder het kind alsnog erkent. De voorwaarden zijn:

• Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven voor de naamsverandering. Daar is het toestemmingsformulier voor nodig.
  • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind beiden toestemming geven voor de naamsverandering
  • Is het kind 16 of ouder? Dan moet het kind toestemming geven voor de naamsverandering.

Formulieren

Adres Raadhuisplein 1, Emmen