Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Achternaam voor uw kind kiezen

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U kiest de achternaam vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte.

Let op

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind ook een dubbele achternaam geven, van elke ouder één naam. Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? Dan kunt u dit kind en alle volgende kinderen een dubbele achternaam geven. U hebt tot en met 31 december 2024 de tijd om de achternaam te veranderen. Zie het kopje ‘Dubbele achternaam kind’ voor de toelichting. 

Beschrijving

U kunt voor uw eerste kind de achternaam van de moeder, de vader of de duomoeder kiezen. Vanaf 2024 kunt u uw eerste kind, bij geboorte op of na 1 januari 2024, de achternamen van beide ouders geven. Er is vanaf 1 januari 2024 een overgangsregeling voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren. 

Automatisch een achternaam wanneer u niet kiest

Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt.

  • Ouders die getrouwd zijn of geregistreerde partners

Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de gemeente.

  • Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners

Bent u niet getrouwd of geen geregistreerde partners? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning kunt u dan samen de naamskeuze doorgeven. Meer informatie over de aangifte van geboorte en de achternaam kiezen van kinderen van ouders met hetzelfde geslacht, vindt u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.  

Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat met de andere ouder van uw kind, kunt u eenmalig en alleen op deze dag opnieuw een naamskeuze doen. Laat ruim van tevoren aan de trouwgemeente weten dat u de achternaam van uw kind(eren) wilt veranderen. Vraag aan uw trouwgemeente hoeveel (werk)dagen dit minimaal zijn. Deze gemeente regelt dan dat u bij het huwelijk opnieuw naamskeuze kunt doen.

Dubbele achternaam kind vanaf 1 januari 2024 

Vanaf 1 januari 2024 kunt u kiezen voor een dubbele achternaam voor uw kind. U kunt vanaf deze datum kiezen voor een combinatie van de achternaam van de moeder en de andere ouder. Uw kind moet wel de Nederlandse nationaliteit hebben. 
In de nieuwe wet zit een overgangsregeling. Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016, dan kunt u alsnog een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 heeft u tot en met 31 december 2024 de tijd om een dubbele achternaam te kiezen.

Overgangsregeling: geboorte vóór 1 januari 2024

Let op: uw naamskeuze geldt voor al uw gezamenlijke kinderen!  
Er gaat een overgangsregeling gelden wanneer uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024. Vanaf 1 januari 2024 heeft u tot en met 31 december 2024 de tijd om alsnog een dubbele achternaam te kiezen voor uw kind(eren). Hierbij moeten beide ouders aanwezig zijn. De overgangsregeling geldt niet wanneer uw oudste kind is geboren vóór 2016. Het is ook niet mogelijk om de naam van uw kind te wijzigen in enkel de naam van de andere ouder. 

Aan de overgangsregeling zijn kosten verbonden. Voor het eerste kind is dit € 75,- en elk volgend kind € 50,-. 

Aanvragen

Wilt u een akte van naamskeuze laten opmaken? Dat kan in elke Nederlandse gemeente.

Meenemen naar de afspraak:

  • U komt samen met uw partner persoonlijk langs bij de gemeente. 
  • U neemt allebei een geldig legitimatiebewijs mee.

Meer informatie

Chat met een medewerker