Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Achternaam voor uw kind kiezen

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente.

Beschrijving

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder of vader krijgt. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind.

Geeft u uw keuze niet door? Dan krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. Kijk voor meer informatie over achternamen op Rijksoverheid.nl

Aanvragen

Wilt u een andere achternaam voor uw kind? Kom dan samen met uw partner persoonlijk langs bij de gemeente. U kunt de achternaam tot uiterlijk de geboorteaangifte doorgeven aan de balie.

Is het kind niet erkend en bent u bij de geboorte niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder. U kunt de achternaam van uw kinderen veranderen in die van de andere ouder. Dit kan als de andere ouder het kind alsnog erkent. De voorwaarden hiervoor zijn:

• Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind beiden toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind 16 of ouder? Dan moet het kind toestemming geven voor de naamsverandering.

Formulieren

Adres Raadshuisplein 1, Emmen