Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Riool verstopt

Heeft u een probleem met het riool? Bijvoorbeeld omdat het riool verstopt is of stinkt? Als de oorzaak niet op uw grond ligt, meldt u dit bij de gemeente.

Beschrijving

Problemen met uw riool? Geef het door aan de gemeente! 

Denkt u dat de oorzaak ligt bij de buizen, bijvoorbeeld als er net werkzaamheden in de straat zijn geweest? Dan kunt u uw rioolprobleem melden zodat de gemeente het probleem kan verhelpen. U kunt uw melding natuurlijk ook digitaal doorgeven. Is het spoed, dan belt u dan met 14-0591. Voor rioolproblemen zijn wij 24 uur bereikbaar, ook in het weekend. 

Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het riool, vanaf in huis tot en met de aansluiting op het gemeentelijk riool. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel. In de meeste gevallen lost u problemen met het riool dus zelf op. Een loodgieter, rioolspecialist of ontstoppingsspecialist kan hier meestal bij helpen.  

Aanvragen

Hoofdriool of huisaansluiting verstopt?

De aansluiting van uw huisriool is te verdelen in een gemeentelijk (hoofdriool) en een particulier gedeelte (uw huisaansluiting). Op de scheiding van beide gedeeltes, tegen de perceelgrens aan, is meestal een ontstoppingsstuk of een putje gemaakt. Het gemeentelijk gedeelte loopt vanaf het hoofdriool tot aan het ontstoppingsstuk /putje op uw zijde van de perceelgrens. Het particuliere gedeelte loopt vanaf dit punt naar uw huis. Weet u niet waar het ontstoppingsstuk of putje zit? U kunt hier online kijken waar uw huisaansluiting zit. 

Wel of geen water in ontstoppingsstuk?

Als uw huisriool verstopt is, moet u eerst zelf uw ontstoppingsstuk of putje vrij graven. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk of putje dan zit de verstopping op het particuliere gedeelte. Staat er wel water in het ontstoppingsstuk of putje dan zit de verstopping op het gemeentelijk gedeelte. 

Verstopping in gemeentelijk deel

Als de verstopping in het gemeentelijk gedeelte zit, dan kunt u ons bellen. Onze servicedienst komt dan de verstopping verhelpen. We zijn 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 14-0591. Als blijkt dat het riool defect is, dan wordt besloten om de rioolaansluiting op gemeentelijk terrein te vervangen. Dit gebeurt ook als de verstopping vaker voorkomt binnen een korte periode (en een defect dus zeer waarschijnlijk is).

Verstopping in eigen deel 

Verstoppingen in het particuliere gedeelte van de huisriolering moet u zelf oplossen. Lukt dat niet, dan kunt u o.a. in de Gouden Gids adressen vinden van gespecialiseerde bedrijven. Als u zo'n bedrijf inschakelt, komen de kosten altijd voor uw eigen rekening. Dit geldt ook als u zonder medeweten van de gemeente een gespecialiseerd bedrijf laat komen en na afloop blijkt dat de verstopping toch op het gemeentelijk deel zit. 

Stankoverlast/rioollucht 

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Soms geeft dat stank. Stank kan zich voordoen binnen of buiten de woning, als gevolg van een slecht werkend waterslot. Het stankslot zorgt er met een waterbarrière voor dat de rioollucht niet het huis binnenkomt. Het stankslot kan droog komen te staan als bijvoorbeeld de wastafel of douche enige tijd niet is gebruikt. Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen door simpelweg weer water in de afvoer te laten lopen. Voor stank buiten de woning kan de gemeente worden ingeschakeld, afhankelijk van waar de stank komt. 

 

Meer informatie