Inwoners en raad

De gemeenteraad betrekt inwoners van de gemeente Emmen graag bij de politiek. Raadsleden gaan bijvoorbeeld op werkbezoek om te zien wat er binnen de gemeente speelt. Maar u kunt ook op verschillende manieren uw mening geven.

Referendum

De gemeenteraad kan een gemeentelijk referendum houden. Aan inwoners van de gemeente wordt dan gevraagd wat zij vinden van een (nieuwe) besluit. Op deze manier heeft u invloed op het besluit dat de gemeente gaat nemen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met de griffie.

Meer informatie

Inwonersinitiatief

Het college van burgemeester en wethouders en ook raadsleden maken plannen waar de gemeenteraad besluiten over neemt. Als inwoner kunt u ook zo’n plan maken. Hier stemt de gemeenteraad dan over. Als uw plan voldoet aan de voorwaarden dan wordt het besproken in de raadscommissie Bestuur, middelen en economie, Samenleving of Wonen en ruimte. Daarna komt het op de agenda van een raadsvergadering. Tijdens die vergadering kunt u, of een andere inwoner van Emmen, er over vertellen. De raad neemt dan een beslissing.

Voorwaarden

  1. U bent 16 jaar of ouder
  2. U voldoet aan de voorwaarden om te stemmenexterne-link-icoon
  3. U woont in de gemeente Emmen
  4. Uw heeft minimaal 250 handtekeningen van andere inwoners die uw plan steunen. De inwoners voldoen ook aan de eerste drie voorwaarden.

Inwoneragendering

Als u inwoner bent van de gemeente Emmen dan kunt u een onderwerp op de agenda van de raadscommissie Bestuur, middelen en economie, Samenleving of Wonen en ruimte laten zetten. Dit heet inwoneragendering. Als uw onderwerp voldoet aan de voorwaarden dan wordt het besproken in een raadscommissie. Het liefst bent u bij de vergadering om uw mening over het onderwerp te vertellen. Maar u mag dat ook laten doen door een andere inwoner.

Voorwaarden

  1. U bent 16 jaar of ouder
  2. U voldoet aan de voorwaarden om te mogen stemmenexterne-link-icoon
  3. U woont in de gemeente Emmen
  4. U heeft minimaal 100 handtekeningen van andere inwoners die dit onderwerp steunen. Deze inwoners voldoen ook aan de eerste drie voorwaarden.

Hulp nodig?

Wilt u meer wilt weten of heeft u hulp nodig? De griffie adviseert u graag en zorgt ervoor dat u de formulieren krijgt voor het inleveren.

Meer informatie

Dien een idee in

Bent u inwoner van de gemeente Emmen en heeft u een idee voor een onderzoek? Laat het ons weten!externe-link-icoon Uw idee wordt dan misschien onderzocht. Het moet wel gaan over beleid of activiteiten waar de gemeente verantwoordelijk voor is én over iets wat mensen helpt.

Meer weten of idee indienen?

Wilt u meer weten over de rekenkamercommissie of uw idee indienen? Neem dan contact op met Caroline de Widt, secretaris van de rekenkamercommissie, via 140591 of griffie@emmen.nl

Meer informatie

Chat met een medewerker