Raadhuisplein Emmen

Huisnummer aanvragen

De gemeente geeft elk nieuw huis of bedrijfspand een adres met een huisnummer. U kunt bij de gemeente een huisnummer aanvragen of wijzigen.

U kunt dit aanvragen met DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijven/organisaties).

Beschrijving

Woningen en bedrijfspanden krijgen een adres met een huisnummer van de gemeente. Vaak krijgen stand- en ligplaatsen ook een adres. Alle adressen zijn opgenomen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Zonder een geldig huisnummer kunt u zich niet op het adres inschrijven of uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

De gemeente kan niet zomaar huisnummers uitgeven of wijzigen. Klopt uw huisnummer niet meer of heeft u een nieuw huisnummer nodig? Dan kunt u dit bij de gemeente aangeven. 

Aanvragen

  • Heeft u een bestaand pand? Dan hoeft u voor het wijzigen van het huisnummer geen omgevingsvergunning aan te vragen. U kunt het online aanvraagformulierexterne-link-icoon hiervoor gebruiken.  
  • Wilt u een nieuw pand bouwen of een pand opsplitsen? Dan heeft u daar meestal een omgevingsvergunningexterne-link-icoon voor nodig. Uw huisnummer wordt automatisch uitgegeven via de omgevingsvergunning.  

Verplichte bijlagen 

Voeg aan uw aanvraag toe: 

  • Een situatieschets of bouwtekening van het pand. Deze hoeft niet precies op schaal te zijn, maar moet wel een duidelijk beeld geven van de situatie. De locatie van het object moet goed zichtbaar zijn en de oppervlakte van het pand.
  • Een plattegrond met daarop de indeling van het gebouw, voorzien van afmetingen.

TIP: Doe bij een verbouwing altijd eerst de vergunningscheckexterne-link-icoon om te controleren of u een vergunning nodig heeft. Blijkt uit de check dat u een omgevingsvergunning nodig heeft, dan wordt uw huisnummer automatisch geregeld via de omgevingsvergunning. Blijkt dat u geen vergunning nodig heeft, dan vraagt u rechtstreeks uw nieuwe huisnummer aan 

Voorwaarden

  • Alleen de eigenaar van het pand kan een nieuw huisnummer aanvragen.  
  • Wanneer u een nieuw huisnummer aanvraagt voor een woning of bedrijfsruimte, moet het pand een eigen toegang vanaf de openbare weg hebben.
  • Bij een woonfunctie heeft uw pand altijd een keuken, douche en toilet nodig om een huisnummer te krijgen.
  • Bij een kantoorfunctie is water en een toilet vereist bij het pand. 

Hoe lang gaat het duren?

Wij beantwoorden uw aanvraag binnen drie weken. 

Kosten

Een huisnummer aanvragen is gratis.
Heeft uw pand een huisnummer gekregen, dan betekent dat automatisch dat u ook onroerendezaakbelasting moet betalen. 

Chat met een medewerker