Landschap met water en bomen

Democratie

04 juli 2023
Column burgemeester

Steeds als je denkt dat het niet erger kan, schuift de grens weer wat op. Op social media verschijnen de mobiele nummers van enkele Kamerleden. Daarbij staat de oproep om ze te bellen en te klagen over het landbouwbeleid. Een foto van FDF-voorman Den Oever vult het fijne bericht aan. Hij ontkent er iets mee van doen te hebben. Maar hij neemt ook niet de moeite om uit te leggen dat dit echt elke grens te buiten gaat.
Dat doet onze minister-president gelukkig wel. Er valt van alles te zeggen en te mopperen over politici. Daar is in Nederland ook heel veel ruimte voor. Er is in ons “gave land” (Rutte) alle ruimte om luidkeels te zeggen dat je het helemaal niet zo gaaf vindt. Maar dat is nog wat anders als je rechtstreeks het privé-domein van mensen binnentreedt.
Het is diezelfde FDF-voorman die zegt niet zoveel te snappen van de commotie hierover. Daar is niet zo heel veel verstand voor nodig. Het is naar als werk en het privé-leven waar je alle recht op hebt, door elkaar heen gaan lopen. Het aantal dreigementen richting hard werkende landelijke politici neemt toe. Geert Wilders wordt al jarenlang 24 uur per dag beveiligd. Dat is verschrikkelijk. Ik spreek Kamerleden, die na een aantal nare ervaringen niet meer met de trein reizen. Een vrouwelijk Kamerlid vertelt mij dat ze ’s avonds in de parkeergarage van de Tweede Kamer naar haar auto wordt begeleid.
En vervolgens nemen sommige Kamerleden de taal van de straat mee naar het debat in de vergaderzaal. Ik zit ’s avonds laat wel eens hoofdschuddend te kijken naar herhalingen van bijeenkomsten in het parlement. Sommige leden staan schuimbekkend achter het spreekgestoelte. Nettere sprekers worden om de haverklap onderbroken met de meest felle interrupties. En veel debatten ontaarden in een pingpong-wedstrijd om het eigen gelijk.
Dan tel ik in Emmen onze zegeningen. Ik zeg het nog maar eens bij de afsluiting van de laatste raadsvergadering van dit seizoen. Natuurlijk, ook in de raad van Emmen verschillen de meningen. Gelukkig maar. Maar het blijkt mogelijk om daar rustig met elkaar over in gesprek te gaan. En het is ook wel fijn dat de regels, die we met elkaar hebben afgesproken, worden gerespecteerd.
Bovendien is er veel zorg voor elkaar. Als 1 raadslid tijdens de vergadering onwel wordt, zijn we met elkaar bezorgd. En we informeren de hele dag hoe het nu met hem in het ziekenhuis gaat. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die hem met wat appjes moed inpraat.
Zo vormen we anders dan de Tweede Kamer wel het voorbeeld van hoe we in Emmen met elkaar willen omgaan. Democratie kan ook met respect, inhoud en persoonlijke warmte.

Chat met een medewerker