Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Parkeren voor bedrijven

Met een bedrijvenvergunning kunnen bedrijven en ondernemers parkeren in een gebied met betaald parkeren.

Beschrijving

Bedrijvenvergunning

Met een bedrijvenvergunning kunnen ondernemers en hun medewerkers parkeren in het centrum of een schilgebied. De onderneming moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. U heeft de keuze uit een jaar- of kwartaalabonnement (met restitutie van niet gebruikte maanden bij beëindiging). Een parkeervergunning geldt uitsluitend voor een specifiek terrein of schilgebied en geeft geen garantie op een vrije parkeerplaats Er geldt een maximum van 2 vergunningen per adres. 

Zo werkt het:

 • Aan deze vergunning kunnen in het eLoket meerdere kentekens worden gekoppeld.
 • Er kan slechts met één auto gelijktijdig worden geparkeerd. Het actieve kenteken wijzigt u in 2Park.
 • U regelt alles in het eLoket (zie ook tabblad Aanvragen). 

Werkendenvergunning

Voor alle mensen die werkzaam zijn in het centrum van Emmen, kunnen werkgevers een Werkendenvergunning aanvragen. Deze is alleen te gebruiken van maandag tot en met vrijdag tot en met 19 uur. Werkgevers hebben hiervoor de keuze uit locatie P-Noord of parkeergarage Willinkplein. 

Incidentele vergunning (dagkaart)

Met deze dagkaart hoeven er geen losse kaartjes bij de automaat te worden gekocht. Handig voor bijvoorbeeld uw gast of voor een evenementenhouder. Tarief: € 10 per dag. Voor parkeerterreinen met een slagboom is het niet nodig om een incidentele vergunning aan te vragen.

Functionele vergunning

Deze parkeervergunning geldt voor een huisarts, verloskundige, dierenarts of andere professionele zorgverlener die voor de uitvoering van de functie of taak structureel in het centrum of schilgebied parkeert. De functionele vergunning is op alle parkeerterreinen te gebruiken. U heeft hierbij de keuze uit een jaar- of kwartaalabonnement (met restitutie van niet gebruikte maanden bij beëindiging). 

Zo werkt het:

 • Aan deze vergunning kunnen in het eLoket meerdere kentekens worden gekoppeld.
 • Er kan slechts met één auto gelijktijdig worden geparkeerd. In 2Park wijzigt u het actieve kenteken.

Onderhoudsvergunning

Een speciale parkeervergunning voor herstel- en klusbedrijven. De vergunning moet nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Afrekening vindt plaats per gebruikte dag d.m.v. een parkeertegoed. Op die dag kan er gebruik worden gemaakt van alle parkeerterreinen.  

Zo werkt het:

 • Aan deze vergunning kunnen in het eLoket meerdere kentekens worden gekoppeld. Maar er kan slechts met één auto gelijktijdig worden geparkeerd.
 • In 2Park meldt u eenvoudig kentekens aan en af op het moment dat het u uitkomt.
 • Om kentekens aan te kunnen melden in 2Park heeft u parkeersaldo (€) nodig. Dit doet u met de optie “opwaarderen” in 2Park.

Aanvragen

In het eLoket kunnen de parkeervergunningen zoals de bedrijvenvergunning elk moment van de dag worden aangevraagd. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan wordt de vergunning direct digitaal verleend. U krijgt geen parkeerpas om achter de voorruit te leggen. De toezichthouder scant het kenteken en ziet of er een geldige vergunning is. 

Bent u een bedrijf? Dan heeft u eHerkinning nodig. Met eHerkenning logt u in op websites van de overheid zoals het Omgevingsloket voor bedrijven. Ga voor meer informatie naar www.eherkenning.nl.  

eLoket

Het eLoket is het digitale loket van de gemeente voor parkeervergunningen. In het eLoket:

 • vraagt u de parkeervergunning aan,
 • verlengt u de vergunning,
 • betaalt u de vergunning online met iDEAL
 • geeft u wijzigingen door die van belang zijn en
 • beëindigt u de vergunning.

2Park

Met de interactieve webpagina 2Park kunt u verschillende parkeeracties uitvoeren. Een voorbeeld is het aan- en afmelden van bezoek. Krijgt u een vergunning waarvoor 2Park nodig is? Dan ontvangt u een bevestigingsmail waarin wordt uitgelegd hoe u een persoonlijke account in 2Park aanmaakt en gebruikt. 

Parkeervergunningen digitaal aanvragen en gebruiken 

Wilt u een digitale parkeervergunning aanvragen of een bestaande parkeervergunning wijzigen - bijvoorbeeld vanwege een nieuwe auto/ kenteken - of de vergunning beëindigen?

Ga dan naar het eLoket: 

 1. Log in op het eLoket, ondernemers loggen in met E-herkenning.  
 2. Kies de gewenste vergunning (bewonersvergunning, bezoeker of incidentele vergunning) voor de gewenste parkeerlocatie (let op: alleen de beschikbare locaties worden getoond).
 3. Betaal online met iDEAL.
 4. Check uw email met een bevestiging van de aanvraag.

Heeft u problemen met aanvragen? Bel dan 14 0591 of mail naar gemeente@emmen.nl. Wij helpen u vraag verder. 

Hoe lang duurt het?

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan wordt de vergunning na betaling met iDEAL direct verleend. U bepaalt zelf op welke dag u de vergunning in laat gaan. 

Kosten

In het eLoket kunt u de nieuwe parkeervergunning aanvragen. Hieronder ziet u wat een vergunning kost. De vergunning rekent u af met DigiD.  

Tarieven parkeervergunningen:

Bedrijvenvergunning: € 609,00 per jaar

Werkendenvergunning: € 304,00 per jaar voor P-Noord en € 457,00 voor garage Willinkplein

Functionele vergunning: € 243,50 per jaar

Onderhoudsvergunning: € 5,10 per dag

Incidentele vergunning (dagkaart): € 10,20 per dag

 

(tarieven 2022)