Onderzoek trillingen

Met de resultaten van het onderzoek, lag er geen oplossing voor de bodemdaling en schade aan woningen. We moeten meer weten over het effect van trillingen van verkeer op woningen. Daarom doet de gemeente hier onderzoek naar. We kijken daarbij ook naar wat bodemdaling doet met de gemeentelijke infrastructuur (zoals wegen en fietspaden). Zo kunnen we ook keuzes maken hoe we bij het toekomstige beheer, onderhoud en aanleg van gemeentelijke wegen, fiets- en voetpaden rekening houden met het effect van trillingen.

De afgelopen maanden is het onderzoek voorbereid. Binnenkort beginnen we met het onderzoeken. We moeten de trillingen minimaal een jaar meten. Zo krijgen we ook inzicht in verschillen in (landbouw)verkeer per seizoen. 

Tot we uitkomsten van dit onderzoek hebben, laten we voorafgaand aan projecten een quickscan (klein en snel onderzoek op hooflijnen) doen om risico’s van bodemdaling te beoordelen. Dit doen we bijvoorbeeld bij rioleringsprojecten. We nemen geen risico en hebben al een paar projecten uitgesteld, omdat de effecten van bodemdaling en trillingen niet duidelijk zijn. 

Chat met een medewerker