Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Koninklijke onderscheiding / lintje

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor iemands bijzondere werk voor de samenleving. U draagt iemand voor bij de gemeente waar die persoon woont. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier.

Beschrijving

Een Koninklijke onderscheiding (lintje) is een beloning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving.

De uitreiking van een lintje is tijdens:

  • de lintjesregen op de laatste werkdag voor Koningsdag
  • een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor het lintje (zoals een afscheid of jubileum)

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken voor (sport-)verenigingen, stichtingen en instellingen. De penning staat symbool voor het compliment van de koning voor een (sport-)vereniging, stichting of instelling. U kunt de Koninklijke Erepenning aanvragen als uw organisatie een 50-jarig jubileum viert. Het kan ook elke 25 jaar erna.  

Aanvragen

Lintje aanvragen

Neem eerst contact op met het gemeentehuis in de woonplaats van de kandidaat. De ambtenaar die daar de lintjes behandelt, kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook wordt precies uitgelegd hoe u te werk moet gaan. Veel informatie kunt u ook lezen op de website www.lintjes.nlexterne-link-icoon

Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen laten uitreiken? Draag uw kandidaat dan op tijd voor en vraag de koninklijke onderscheiding / lintje minimaal 9 maanden van tevoren aan. Wilt u de onderscheiding tijdens een bijzondere gelegenheid, zoals een jubileum of afscheid, dan moet het voorstel ongeveer 6 maanden van tevoren worden ingediend. 

Koninklijke Erepenning aanvragen

De Koninklijke Erepenning vraagt u aan in de gemeente waar de organisatie staat ingeschreven.  U levert een bewijs van de ontstaansgeschiedenis aan, bijvoorbeeld een oprichtingsakte en u legt in een brief uit waarom uw organisatie de Koninklijke Erepenning verdient. 

Voorwaarden

De voorwaarden voor het krijgen van een Koninklijke onderscheiding zijn:

  • De persoon die u voordraagt heeft bijzonder werk gedaan voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn of een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of de sport.

Formulieren

Meer informatie

Chat met een medewerker