Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Gevaarlijke stoffen vervoeren

Wilt u gevaarlijke stoffen vervoeren over wegen die daarvoor niet zijn aangewezen? Vraag dan een ontheffing aan bij de gemeente.

Beschrijving

Gevaarlijke stoffen kunnen bijvoorbeeld ontploffen. Daarom mag u gevaarlijke stoffen alleen vervoeren op aangewezen wegen. Dit zijn wegen buiten bewoond gebied. De aangewezen route voor gevaarlijke stoffen loopt via de autosnelweg A37, de afslag Klazienaveen, over de N862 (de weg Emmen – Klazienaveen) naar de Rondweg en dan rechtstreeks naar de ingang van het Emmtech Industry & Businesspark. Op de hoofdwegen rond Emmen staan speciale borden waarop de verplichte route voor gevaarlijke ladingen staat aangegeven: oranje borden met een zwarte stip en een pijl.  

Moet u toch gevaarlijke stoffen vervoeren over wegen waar dit niet mag? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente. 

Aanvragen

Andere route? Ontheffing aanvragen!

Transporteurs van gevaarlijke stoffen die andere routes willen gebruiken, moeten hiervoor een ontheffing aanvragen. U gebruikt hiervoor het aanvraagformulier 'Ontheffing routeplicht gevaarlijke stoffen'. Boetes bij het niet volgen van de voorgeschreven route kunnen oplopen tot honderden euro’s. 

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Kosten

Aanvraag eenmalige ontheffing: € 136,60
Ontheffing geldig voor 3 jaar: € 180,90
Verlenging met nog eens 3 jaar: € 122,90 

(tarieven 2024) 

Formulieren

Meer informatie

Chat met een medewerker