housing-forms iconEnergie besparen

Hoe kunt u minder energie verbruiken en zo dus uw energierekening verlagen? Op deze pagina vindt u allerlei tips en trucs, maar ook regelingen en subsidies die u kunt aanvragen om te verduurzamen.

 

Energiecoaches

In de gemeente Emmen zijn veel energiecoaches actief. Een gratis afspraak met een energiecoach kan u al snel een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar besparen. Samen kijkt u naar het energieverbruik en komt u tot een plan voor uw woning. De coaches helpen huurders en woningeigenaren. De energiecoaches zijn vrijwilligers van de gemeente Emmen en worden getraind en begeleid door het Drenthe College. Een afspraak kunt u boeken via Emmen geeft energie.

Wat kunt u zelf doen

Als huurder en woningeigenaar kunt u zelf al veel doen om energie te besparen. Denk aan kleine maatregelen, als het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie in uw woning, tot het beter isoleren van uw huis. Op de website Zet ook op de knop om vindt u allerlei tips om energie en daardoor geld te besparen.
 

Subsidies en regelingen voor uw woning

Er zijn veel regelingen en subsidies om uw woning energiezuiniger te maken. Lees verder voor de mogelijkheden. Het Drents Energieloket kan u ook meer informatie geven. 

 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Particuliere woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en isolatiemiddelen. Neemt u als woningeigenaar een maatregel dan krijgt u 15% van de aanschaf terug. Neemt u twee maatregelen? Dan krijgt u 30 % terug. De subsidie voor een warmtepomp is altijd 30%. Een extra maatregel is hiervoor niet nodig. 

Nationaal Warmtefonds

Via het Warmtefonds kunt u als eigenaar van uw eigen woning de Energiebespaarlening aanvragen voor energiezuinige maatregelen. Deze lening kan ook renteloos zijn. Dit is het geval als de huiseigenaren samen niet meer verdienen dan € 60.000. Ook woningeigenaren zonder leenruimte betalen geen rente. Voor deze regeling is geen leeftijdsgrens. 

Isolatiefonds van de provincie

Drentse huiseigenaren met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen subsidie krijgen voor spouwmuur- of bodemisolatie. Het subsidiebedrag kan oplopen tot € 2.500. Bent u eigenaar van uw woning? Dan krijgt u subsidie bij een inkomen tot € 21.335. Als u samen met iemand anders eigenaar van uw woonhuis bent dan krijgt u subsidie bij een gezamenlijke inkomen tot € 29.598 is. Meestal kan voor dit bedrag de hele isolatiemaatregel betaald worden.  

Stimuleringslening

Huiseigenaren kunnen met de stimuleringsregeling een of meerdere maatregelen nemen om hun woonhuis energiezuiniger te maken. 
Leningen zijn – onder voorwaarden - mogelijk tot € 100.000 tegen een rente van 1,4%.  De overwaarde op uw woning bepaalt onder andere de mogelijkheden voor een lening. 

Voorwaarden waar de woning aan moet voldoen:  

  • de woning moet vóór 1991 gebouwd zijn;
  • de WOZ-waarde is lager dan het gemiddelde prijspeil in Emmen (prijspeil 2021 €208.000). 
  • u bent eigenaar én bewoner; 

De lening krijgt u van de gemeente via het SVn. Daar moet u de aanvraag indienen. Zij voeren ook de krediettoets uit. Voordat u de lening kunt aanvragen bij het SVn, heeft u een toewijzingsbrief van de gemeente nodig. Deze kunt u aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen en te mailen naar gemeente@emmen.nl t.a.v. Team Beleid Leefomgeving.
 

Chat met een medewerker