housing-forms iconEnergie besparen

Hoe kunt u minder energie verbruiken en zo dus uw energierekening verlagen? Op deze pagina vindt u allerlei tips en trucs, maar ook regelingen en subsidies die u kunt aanvragen om te verduurzamen.

 

In de gemeente Emmen zijn veel energiecoaches actief. Een gratis afspraak met een energiecoach kan u al snel een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar besparen. Samen kijkt u naar het energieverbruik en komt u tot een plan voor uw woning. De coaches helpen huurders en woningeigenaren. De energiecoaches zijn vrijwilligers van de gemeente Emmen en worden getraind en begeleid door het Drenthe College. Een afspraak kunt u boeken via Emmen geeft energie.

Als huurder en woningeigenaar kunt u zelf al veel doen om energie te besparen. Denk aan kleine maatregelen, als het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie in uw woning, tot het beter isoleren van uw huis. Op de website Zet ook op de knop om vindt u allerlei tips om energie en daardoor geld te besparen.
 

Subsidies en regelingen voor uw woning

Er zijn veel regelingen en subsidies om uw woning energiezuiniger te maken. Lees verder voor de mogelijkheden. Het Drents Energieloket kan u ook meer informatie geven. 

Particuliere woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en isolatiemiddelen. Neemt u als woningeigenaar een maatregel dan krijgt u 15% van de aanschaf terug. Neemt u twee maatregelen? Dan krijgt u 30 % terug. De subsidie voor een warmtepomp is altijd 30%. Een extra maatregel is hiervoor niet nodig. 

Via het Warmtefonds kunt u als eigenaar van uw eigen woning de Energiebespaarlening aanvragen voor energiezuinige maatregelen. Deze lening kan ook renteloos zijn. Dit is het geval als de huiseigenaren samen niet meer verdienen dan € 60.000. Ook woningeigenaren zonder leenruimte betalen geen rente. Voor deze regeling is geen leeftijdsgrens. 

Drentse huiseigenaren met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen subsidie krijgen voor spouwmuur- of bodemisolatie. Het subsidiebedrag kan oplopen tot € 2.500. Bent u eigenaar van uw woning? Dan krijgt u subsidie bij een inkomen tot € 21.335. Als u samen met iemand anders eigenaar van uw woonhuis bent dan krijgt u subsidie bij een gezamenlijke inkomen tot € 29.598 is. Meestal kan voor dit bedrag de hele isolatiemaatregel betaald worden.  

Huiseigenaren kunnen met de stimuleringslening Particuliere Woning Verbetering één of meerdere maatregelen nemen om hun woning te verduurzamen. U kunt de stimuleringslening digitaal aanvragen

Bent u eigenaar van een woning in de gemeente Emmen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie voor het verduurzamen van uw woning. Dit is afhankelijk van de wijk en de postcode waar uw woont. U moet zowel eigenaar als bewoner van de woning. De WOZ-waarde van uw woning is maximaal € 200.000,-. 

De subsidie bestaat uit een maximaal bedrag van € 14.000,- . U kunt dit onder andere aanvragen voor dakisolatie, vloerisolatie, paneelisolatie of  bodemisolatie. De subsidie is beschikbaar tot en met 1 juli 2031. 

U kunt de subsidie aanvragen op de website van SNN. Daar vindt u ook alle informatie en voorwaarden. 

Chat met een medewerker