Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

housing-forms iconBed en Breakfast

Ontvangt u graag gasten in huis en heeft u kamers over? U kunt een gedeelte van uw woning verhuren en een Bed en Breakfast beginnen.

Beschrijving

Verhuurt u alleen een kamer of deel van uw woning, en bent u thuis tijdens het verblijf van uw gasten? Dan heeft u een Bed en Breakfast. U verhuurt de kamer of het deel van uw woning voor een periode die korter is dan 10 nachten.

Aanvragen

Voor het starten van een Bed en Breakfast heeft u bijna altijd een omgevingsvergunning nodig. Uw aanvraag wordt gecontroleerd volgens de gemeentelijke regels. Kijk hiervoor bij het kopje 'Voorwaarden'. In het bestemmingsplan staat of dit noodzakelijk is. Kijk voor meer informatie op de pagina Bestemmingsplannen.

Als uw aanvraag voldoet aan deze regels, kan de controle versneld uitgevoerd worden.

Voorwaarden

Beoordelingsrichtlijnen

Uw aanvraag voor het starten van een Bed en Breakfast moet voldoen aan de volgende eisen:

  • De Bed en Breakfast-accommodatie bevindt zich in een apart deel van de woning of een bijgebouw. Als dat niet het geval is, dan gaat het niet om een Bed en Breakfast maar om een ander doel, zoals recreatie of hotel.
  • Er mogen maximaal twee kamers worden gebruikt voor de Bed en Breakfast. Dit geldt voor de woning en vrijstaand bijgebouw die bij de woning hoort. Dit heeft te maken met de brandveiligheidseisen.
  • Het Bed en Breakfast verblijf heeft geen zelfstandige woonfunctie.
  • Wanneer een diner of een warme maaltijd wordt aangeboden, is het geen Bed en Breakfast meer. Dit valt onder verblijfsrecreatie en is niet toegestaan. 
Chat met een medewerker