Basisvaardigheden

In Emmen heeft ongeveer 11% van de volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met digitale apparaten. We noemen dit basisvaardigheden. Wie deze vaardigheden mist, heeft bijvoorbeeld moeite met werk vinden, kinderen voorlezen en websites en apps gebruiken. 

Als gemeente willen wij dat iedereen gelijke kansen heeft en kan meedoen in de samenleving. Daarom helpen wij inwoners om beter te worden in taal, rekenen en computeren. Dat doen wij samen met andere organisaties zoals het Drenthe College, Sedna, Taalpunt en Facet.

Begin bij Taalpunt Emmen

Wilt u beter Nederlands leren lezen, schrijven of spreken? Of heeft u moeite met rekenen of computeren? Kom dan naar Taalpunt Emmen. Tijdens het kennismakingsgesprek kijkt de coördinator samen met u wat u wilt leren. Bijvoorbeeld voorlezen aan uw (klein)kinderen. Of leren een whatsapp bericht versturen of de bijsluiter bij uw medicijnen lezen. U kunt dan samen met een vrijwilliger aan de slag gaan om deze nieuwe dingen te leren. Of u start bij één van de opleidingen of praatcafés in de gemeente. 

Loop gerust binnen bij de vestigingen van Taalpunt in de bibliotheken in Emmen, Klazienaveen, Nieuw-Amsterdam of Emmer-Compascuum. Of neem contact op met taalpuntcoördinator Caroline Habing via 0591-681444.

Organisaties die u kunnen helpen

Wilt u de Nederlandse taal beter leren spreken? Kom dan naar één van de praatcafés in de dorpen en wijken. Hier ontmoet u andere mensen en leert u makkelijker praten. Het praatcafé is gratis en u kunt gewoon binnenlopen. 

Wilt u iets nieuws leren, maar dan zonder boeken of stress? En gewoon in uw eigen tempo? Bijvoorbeeld om voor uw werk een VCA-papiertje te halen? Wilt u leren lassen of weten hoe u formulieren invult? Op de avondschool krijgt u les, tips of training een enthousiaste leraar of vakman die u op uw eigen niveau helpt. 

Vindt u Nederlands nog moeilijk en wilt u het beter leren lezen, gesprekken voeren of brieven schrijven? Bij het Drenthe College kunt u dit leren. Alle docenten zijn specialist in de Nederlandse taal en weten hoe ze u kunnen helpen. De verschillende opleidingen zijn zowel overdag als ’s avonds. U kunt hier ook officiële diploma’s halen. Met deze diploma’s kunt u aan het werk of een vervolgopleiding volgen.

In Drenthe zijn meer dan honderd partijen die zich samen inzetten voor het verbeteren van de basisvaardigheden. Van gemeenten en bibliotheken tot onderwijsinstelling, zorgorganisaties en bedrijven.  Het Bondgenootschap voor een geletterd Drentheexterne-link-icoon zorgt ervoor dat organisaties elkaar beter weten te vinden en om samen kennis te delen.

Chat met een medewerker