Wat heb ik nodig om te stemmen?

Stempas

Iedereen die mag stemmen, krijgt een stempas. U krijgt van de gemeente Emmen een stempas als u op 9 april 2019 in de Basisregistratie Personen van de gemeente Emmen staat  ingeschreven. Bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u schriftelijk een vervangende stempas aanvragen. De aanvraag moet uiterlijk 20 mei zijn ontvangen door de gemeente Emmen. Stuur hierbij een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Mondeling kunt u nog een vervangende stempas aanvragen tot 22 mei 12.00 uur op het gemeentehuis te Emmen. Een identiteitsbewijs is noodzakelijk.

Vindt u alsnog uw 'oude' stempas terug? Dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas. Bent u niet zeker met welke stempas u kunt stemmen? U kunt dit navragen bij de gemeente. U kunt ook beide stempassen meenemen naar het stembureau. De leden van het stembureau kunnen nagaan welke stempas geldig is.

Identiteitsbewijs

Om te mogen stemmen heeft u een Nederlands of een ander EU-land of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of een Zwitsers identiteitsbewijs nodig. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs (geen Zwitsers rijbewijs). Het identiteitsbewijs mag op 23 mei 2019 maximaal 5 jaar verlopen zijn. Meer informatie vindt u op de website van de Kiesraad.

Hieronder hebben we voor u op een rij gezet wat u kunt doen in de volgende gevallen.

• Mijn identiteitsbewijs is langer dan vijf jaar verlopen, wat moet ik nu doen?
    Een aanvraag voor een nieuw identiteitsbewijs duurt ongeveer een week. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij het KlantContactCentrum.
  • Ik ben mijn identiteitsbewijs kwijt / mijn identiteitsbewijs is gestolen, wat moet ik nu doen?
    U kunt uw stem uitbrengen door een kopie te tonen van het proces-verbaal van vermissing. Voor het proces-verbaal kunt u een afspraak maken via het KlantContactCentrum. Daarnaast moet u een pasje of document met uw naam en foto tonen. Denk aan bijvoorbeeld een lidmaatschapskaart van een sportvereniging.
  • Ik sta in het stemlokaal en ben mijn identiteitsbewijs vergeten.
    Wanneer u een stempas heeft ontvangen, moet u bij het stemmen een geldig identiteitsbewijs te tonen. Zonder geldig identiteitsbewijs is stemmen niet mogelijk. De voorzitter van het stembureau zal u vragen zich te legitimeren. U mag alsnog uw identiteitsbewijs ophalen.
  • Het is nog geen 23 mei, maar ik ben mijn stempas kwijt of deze is beschadigd. Wat moet ik doen?
    Als u uw stempas kwijt bent of als uw stempas beschadigd is, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan digitaal tot 20 mei of persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis tot 22 mei 12.00 uur.