Boerenkatjes

BoerenkatHallo Emmen,

In het dorp Schoonebeek zijn we begin 2020 op een verlaten boerderij gestuit waar een overschot aan boerenkatjes leefde. Toen de alleenstaande weduwe naar het verpleeghuis ging waren er een paar katten. Deze werden door de buurman, een alleenstaande boer, voorzien van brokjes en melk.

Echter vierden deze katjes feest, en werden er al snel vele kittens geboren. Het aantal was gegroeid naar 16 toen wij er lucht van kregen. Wij, 2 inwoners van Schoonebeek, zijn met elkaar in contact gekomen en hebben eerst een inventarisatie van het aantal gedaan, een dierenarts ingeschakeld en toen zijn we gaan vangen. Dit project heeft tot begin 2021 geduurd. De eerste katjes hadden we zo te pakken, maar ja, de laatste loodjes he.....

Op 2 na, waarvan we de zorg hebben mogen overdragen aan de nieuwe bewoners, hebben we alle katjes laten neutraliseren en herplaatst. Terwijl we bezig waren zagen we bij de boerderij van de buurman, die ons steeds melk verstrekte, het aantal gestaag groeien. Ook daar zijn inmiddels alle katjes geneutraliseerd en de kittens herplaatst.

Dit alles  was mogelijk omdat door de corona onze eigen werkzaamheden stil kwamen te liggen. We werken beiden in een contactberoep. Het hele gebeuren heeft ons samengebracht waaruit een hechte vriendschap is ontstaan. Ook hebben we gezien hoe nodig het is dat de boerenkatten worden geneutraliseerd , want velen gaan aan de zwerf waardoor dus de zwerfkattenpopulatie in de wijde omgeving groeit. Alles wat ademt en leeft heeft ons inziens recht op een waardevol bestaan. Ons project is ook dit jaar gewoon doorgegaan. We hebben bij een drietal andere boerderijen inmiddels ook weer ruim 24 katjes laten neutraliseren.

Het is zo waardevol om dit te doen. Samenwerkng met de boeren, samenwerking met onze dierenarts, van elkaar leren, verdriet maar ook blijdschap delen. We doen dit allemaal op vrijwillige basis, en krijgen af en toe donaties waardoor we benches, een vangkooi, een herstelplek en voer kunnen aanschaffen.   

Doel van ons idee is neutralisatie van boerenkatjes.

Voor wie is het, voor de boeren met ( grote  aantallen)  boerderijkatten

We zijn gestart, onbewust al eind 2019 met voer neerleggen, maar bewust maart 2020

Het is nog niet gestopt, we zijn ontzettend enthousiast en willen graag doorgaan

Het waarom wij ons inziens de waarderingsprijs verdienen is omdat we ons geheel belangeloos en met heel veel enthousiasme inzetten voor deze vergeten groep. Om  mee te werken aan het doel van stichting zwerfkatten om Nederland in 2040 zwerfkatvrij  te hebben. Maar ook om de gezondheid  van de boerenkat te optimaliseren en inteelt en ziektes onder de katten tegen te gaan.   

we kunnen echt uren doorgaan, we vinden het zo mooi om te doen. Vooral als je het eindresultaat na de actie ziet. Mooie gezonde katten, kittens die via de stichting van de dierenarts geadopteerd zijn en die je dan terugziet met nieuwe baasjes, geplaatste katten in opvangen over het land verspreid waar je terughoort dat ze het goed doen.  We willen graag doorgaan hiermee, en ook kijken of we al onze avonturen kunnen bundelen tot een boekje.

heel veel groetjes van ons en alle boerenkatjes,

Joly de abie

Marry Lugers