Landschap met water en bomen

Vincent van Gogh jaar in Drenthe

30 maart 2023
Algemeen nieuws

Dit jaar is het 140 geleden dat Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe verbleef. Hij vond het Drentse landschap prachtig en was erg onder de indruk van de hardwerkende Drentse veenarbeiders. Het is in deze periode dat hij zijn passie voor de schilderkunst ontwikkelde.

Van Gogh Drenthe

Op donderdag 30 maart, de geboortedag van Van Gogh, is Van Gogh Drenthe officieel gestart. Deze dag vond de onthulling van de zeven verdiepingen tellende Van Gogh-muurschildering plaats, was er de lancering van drie Van Gogh Drenthe-fietsroutes en het Van Gogh programmaboekje.

Van Gogh programmaboekje 

Een overzicht van alle Van Gogh-activiteiten en -projecten staan in het speciaal ontworpen programmaboekje. De activiteiten variëren van Van Gogh-vaartochten, een Vincent-lied en lezingen tot cultuureducatie, een congres en exposities. Het programmaboekje is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info’s in Drenthe en de activiteiten zijn ook digitaal beschikbaar op www.vangoghdrenthe.nl.

Megagrote Van Gogh 

Vanaf nu kun je er niet meer omheen dat Van Gogh in Drenthe was: de muurschildering op een flat in Hoogeveen is niet te missen. Het is een ode van Hoogeveen aan de kunstenaar Van Gogh. Ook Nieuw-Amsterdam/Veenoord eert de schilder binnenkort met een zo mogelijk nog grotere muurschildering op de voormalige graansilo in Veenoord, op steenworp afstand van het Van Gogh Huis Drenthe. 

Op de fiets met Van Gogh  

De muurschilderingen zijn onderdeel van de drie Van Gogh Drenthe-fietsroutes. De bewegwijzerde routes van elk ongeveer 50 km lang, lopen door het prachtige landschap rondom Hoogeveen, Zweeloo en Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Langs de routes staan zogenaamde ‘doorkijkpanelen’. Je kijkt als het ware door de ogen van Van Gogh naar het oerlandschap dat hem zo inspireerde. De brieven die Van Gogh destijds schreef, zijn een inspiratiebron geweest voor de luisterverhalen die via een QR-code te beluisteren zijn. 

De Van Gogh Drenthe-routegids is verkrijgbaar bij Tourist Info’s in Drenthe en kost €9,95. De routes zijn ook online te vinden via www.vangoghdrenthe.nl/fietsroutes.

.
 

Chat met een medewerker