Wat heb ik nodig om te stemmen?

Stempas

Iedereen die mag stemmen, krijgt een stempas. U krijgt van de gemeente Emmen een stempas als u op 1 februari 2021 in de Basisregistratie Personen van de gemeente Emmen staat ingeschreven. Bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u digitaal of mondeling aan de balie van het gemeentehuis een vervangende stempas aanvragen. De aanvraag moet uiterlijk 12 maart 17.00 uur zijn ontvangen door de gemeente Emmen. Mondeling kunt u nog een vervangende stempas aanvragen tot 12 maart 17.00 uur op het gemeentehuis te Emmen. Een identiteitsbewijs is noodzakelijk.

Vindt u alsnog uw 'oude' stempas terug? Dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas. Bent u niet zeker met welke stempas u kunt stemmen? U kunt dit navragen bij de gemeente. U kunt ook beide stempassen meenemen naar het stembureau. De leden van het stembureau kunnen nagaan welke stempas geldig is.

Identiteitsbewijs

Om te mogen stemmen heeft u een Nederlands of een ander EU-land of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of een Zwitsers identiteitsbewijs nodig. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs (geen Zwitsers rijbewijs). Het identiteitsbewijs mag op 17 maart 2021 maximaal 5 jaar verlopen zijn. Meer informatie vindt u op de website van de Kiesraad.

Hieronder hebben we voor u op een rij gezet wat u kunt doen in de volgende gevallen.

• Mijn identiteitsbewijs is langer dan vijf jaar verlopen, wat moet ik nu doen?
    Een aanvraag voor een nieuw identiteitsbewijs duurt ongeveer een week. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij het KlantContactCentrum.
  • Ik ben mijn identiteitsbewijs kwijt / mijn identiteitsbewijs is gestolen, wat moet ik nu doen?
    U kunt uw stem uitbrengen door een kopie te tonen van het proces-verbaal van vermissing. Voor het proces-verbaal kunt u een afspraak maken via het KlantContactCentrum. Daarnaast moet u een pasje of document met uw naam en foto tonen. Denk aan bijvoorbeeld een lidmaatschapskaart van een sportvereniging.
  • Ik sta in het stemlokaal en ben mijn identiteitsbewijs vergeten.
    Wanneer u een stempas heeft ontvangen, moet u bij het stemmen een geldig identiteitsbewijs te tonen. Zonder geldig identiteitsbewijs is stemmen niet mogelijk. De voorzitter van het stembureau zal u vragen zich te legitimeren. U mag alsnog uw identiteitsbewijs ophalen.
  • Het is nog geen 17 maart, maar ik ben mijn stempas kwijt of deze is beschadigd. Wat moet ik doen?
    Als u uw stempas kwijt bent of als uw stempas beschadigd is, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan digitaal. Deze digitale aanvraag moet op 12 maart 2021 door de gemeente zijn ontvangen. Persoonlijk aanvraagen aan de balie in het gemeentehuis is mogelijk tot 12 mei 17.00 uur.