Landschap met water en bomen

Van Gogh Drenthe krijgt vervolg na succesvol jaar

22 februari 2024
Algemeen nieuws

In 2023 is het verhaal van Vincent van Gogh zichtbaar en beleefbaar gemaakt in Drenthe. De provincie Drenthe, gemeente Emmen, Coevorden en Hoogeveen, Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe gaan hiermee verder vanaf 2024. Samen hebben deze partijen een toekomstplan ‘Van Gogh Drenthe 2024 – 2030’ opgesteld.  

Gezamenlijk bijdragen

De provincie Drenthe en drie gemeenten betalen het plan gezamenlijk door in 2024 €200.000,- bij te dragen. De bedoeling is om tot en met 2027 ieder jaar dit bedrag beschikbaar te stellen. Er wordt ook gezocht naar andere financiering zoals fondsen, subsidies en samenwerkingen met het bedrijfsleven. Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het realiseren van bezoekpunten.  

Meer bezoekpunten  

In het toekomstplan staat onder andere dat er aandacht moet blijven voor het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, plaatselijke initiatieven, verbindingen met culturele instellingen en lokale, nationale en Europese samenwerkingen. Er zijn ook plannen om de komende jaren meer bezoek- en inspiratiepunten te maken. De bezoekpunten moeten het verhaal van de schilder aan mensen vertellen. De inspiratiepunten laten juist meer van zijn werk zien door kunstwerken of muurschilderingen. In 2024 wordt onderzocht of een nieuw bezoekpunt in het kerkje van Zweeloo of een digitale belevenis in Hoogeveen mogelijk is. Het Drents Museum presenteert een speciale Van Goghzaal in de nieuwe collectiepresentatie ‘Labyrinthia'. 

Succesvol startjaar 

In 2023 kwam 140 jaar geleden Vincent van Gogh voor het eerst in Drenthe. Met meer dan 135 lokale initiatieven kwam Van Gogh Drenthe het afgelopen jaar tot leven. Van de tentoonstelling in het Drents Museum en het vernieuwde Van Gogh Huis Drenthe tot cultuureducatie op scholen, lokale exposities en fietsroutes. Van Gogh zorgde voor veel culturele activiteiten. Niet alleen voor en door Drenten, maar ook voor bezoekers van de provincie. De georganiseerde activiteiten trokken zo’n 200.000 bezoekers. Ook kregen 10.000 Drentse kinderen les over Van Gogh op school. Bekijk de video over het succesvolle startjaar.externe-link-icoon

Over Van Gogh Drenthe 

Van Gogh Drenthe is een samenwerking tussen de provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Samen met lokale partijen zoals Van Gogh Huis Drenthe en Kunstenaarsdorp Zweeloo willen zij de culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar en beleefbaar maken. Zij werken ook samen met Van Gogh Europe en onder de noemer het Landelijke Van Gogh met Van Gogh Brabant en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.  

Chat met een medewerker