Landschap met water en bomen

Start cultuurjaar

12 september 2023
Column burgemeester

Iedereen kent na de vakantie wel dat gevoel. Het gaat weer gebeuren, maar eigenlijk verveelde het allemaal nog niet. Na een fijne winderige fietsvakantie aan de Vlaamse kust, was het genieten in Toscane. We missen de meiden op vakantie nog steeds, al is het maar omdat je met kinderen toch andere dingen doet. Maar met zijn tweeën is er alle tijd voor wandelen, lezen, musea en kerken bezoeken. Want dat waren veelal niet de grootste hobby’s van de kinderen. Zo werd een van de hoogtepunten een bezoek aan de opera. Op de parkeerplaats van het grote Puccini-theater kleden we ons tussen auto’s om. Het was de hele dag bloedheet. Maar bij de Italiaanse opera gaan een korte broek en jurk er iets minder goed in. Met een lange broek, nette polo en een mooie lange jurk kunnen we vooruit. Naast ons doet  een al wat ouder echtpaar wat wiebelig dezelfde verkleed-act. In de volle restaurants rondom het theater eten we een lekker hapje. Dat ‘lekker’ is eigenlijk wat overbodig: want in heel Italië aten we eigenlijk alleen maar lekkere hapjes. Voor relatief weinig geld weten de Italianen met een hoop gezwier de heerlijkste dingen voor te zetten. Tegen negenen is het nog steeds warm als we de tribune bestijgen. Met 3000 mensen genieten we tot kwart voor 1 van een schitterend spektakel. Op de terugreis naar de B&B in een kristalheldere Italiaanse nacht realiseren we ons dat we rijk zijn: lieve familie en vrienden, gezond en in staat om dit soort ervaringen mee te maken. De hele mooie vakantie neurie ik ‘Nessun Dorma’.

Een paar weken later geniet ik met net zoveel teugen van ons Noord Nederlands Orkest op het Raadhuisplein. Het is minstens zo warm als op die Italiaanse avond. En misschien zijn er wat minder mensen, want er is veel meer te doen op dat moment. Maar de muziek wordt met dezelfde passie uitgevoerd.
Het Uit-festival vormt de opmaat van weer een geweldig cultureel seizoen. Mooi dat er van alles te zien en te doen is. Van de klassieke orkestmuziek tot Waylon. Van Karin Bloemen tot geweldig theater.
Het komend seizoen komt het allemaal weer voorbij. Leuke kluchten in de dorpshuizen. Grote en kleine muziekfestivals door de hele gemeente. Ons eigen Atlastheater met een geweldig programma (tip: word vriend en je hebt de beste plaatsen en voordeeltjes). Het kleine Rensentheater voor de fijnproevers. Reeksen mooie concerten in de Grote Kerk. Een ‘bibliotheek’ met tal van culturele activiteiten. En jeugdtheater Loods13 dat elk jaar weer zijn klasse laat zien.
De gemeente ondersteunt veel activiteiten onder leiding van de bevlogen cultuurwethouder Dewy Leal. En zo is de kop er weer vanaf: het wordt ongetwijfeld weer een mooi cultuurjaar.

Chat met een medewerker