Toestemmingverklaring minderjarigen bij aanvraag reisdocument

Toestemmingverklaring minderjarigen voor aanvraag nieuw paspoort of ID-kaart

Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben zij een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is. Hieronder staat vermeld hoe u dit aanvraagt voor een minderjarig kind.

Paspoort of identiteitskaart: andere leeftijden

Kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, hebben voor het aanvragen van een paspoort altijd schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of van degene die de ouderlijke macht heeft).

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, is ook toestemming nodig van beide ouders.

U kunt deze toestemming geven door de 'Toestemmingsverklaring' ondertekend mee te brengen bij de aanvraag aan de balie (zie tabblad Aanpak -> Formulieren). Met deze ingevulde 'Toestemmingsverklaring' stemt u in dat uw kind zijn of haar eigen paspoort of identiteitskaart krijgt, zonder dat beide ouders aanwezig zijn bij de aanvraag aan de balie van het gemeentehuis.

Van de ouder die de verklaring heeft ondertekend, moet een kopie van het legitimatiebewijs meegebracht te worden. Zo kan de handtekening geverifieerd worden. Staat het kind nog bijgeschreven in de paspoorten van de ouders, dan moeten deze ook meegebracht worden voor de officiële doorhaling.

Het digitale aanvraagformulier voor de Toestemmingsverklaring kunt u hieronder zelf downloaden. De verklaring kunt u vervolgens zelf uitprinten, invullen, ondertekenen en meenemen naar de balie.

Wilt u een identiteitskaart of paspoort aanvragen voor uw kind, dan heeft u altijd vooraf een afspraak nodig.

Reizen met kinderen met een andere achternaam
Heeft u een andere achternaam dan uw kind? En gaat u alleen met uw kind op reis? Bij de grens controleert de Koninklijke Marechaussee of u de ouder of de voogd bent. Er zijn landen die om een verklaring vragen waarin staat dat u echt de ouder of voogd bent. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen reist. Meer informatie hierover vindt u bij het product Authorisation form for travelling abroad with a minor.

Een identiteitskaart of paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Kijk voor meer informatie bij Paspoort of Identiteitskaart.