Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen

Voortaan hoeft u voor een verloren of gestolen identiteitsbewijs geen aangifte meer te doen bij de politie. Sinds 15 juni 2016 kunt u bij de gemeente een zogeheten verklaring van vermissing tekenen. Hierin legt u uit op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen. Neem daarvoor uw andere identiteitsdocumenten mee (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart). De gemeente neemt de melding en de aanvraag - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Bij terugkomst is aangifte bij de Nederlandse politie niet meer nodig.

Identiteitsbewijs teruggevonden

Tot 5 november 2016 kon u een teruggevonden identiteitsbewijs onder bepaalde voorwaarden terug krijgen. Aan die situatie is een einde gekomen. De gemeente is verplicht elk gevonden reisdocument te vernietigen. Als uw reisdocument wordt teruggevonden krijgt u het dus niet meer terug. Bent u inwoner van de gemeente Emmen, dan wordt u hierover schriftelijk geïnformeerd.

Spoed

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee of kunt u gebruik maken van de Spoedprocedure bij de gemeente.

U kiest voor een spoedprocedure als het absoluut noodzakelijk is dat u snel over een nieuw paspoort beschikt. Als u de aanvraag vóór 13.30 uur indient, kunt u meestal uw nieuwe document na 24 uur (op een werkdag) afhalen. Voor de spoedprocedure geldt altijd een toeslag van € 47,55 die bovenop het normale tarief komt. Bij spoedgevallen is het verstandig dat u vooraf belt wanneer u terecht kunt. In de meeste gevallen kunt u tussen de afspraken door geholpen worden.

Rijbewijs of reisdocumenten gevonden?

Lever een gevonden rijbewijs, paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument in bij het KlantContactCentrum of bij één van de gemeentewinkels. U mag de documenten niet zelf bewaren.

De kosten voor een paspoort zijn:

•  voor personen tot 18 jaar: € 52,00

•  voor personen van 18 jaar en ouder: € 65,30

U betaalt geen extra kosten voor de vermissing.

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u € 47,55 extra.

(tarieven 2018)

U vraagt een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Is dat niet snel genoeg? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.