Gezondheidsverklaring rijbewijs (voorheen Eigen Verklaring)

Iedereen die wil afrijden voor een rijbewijs, moet eerst een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) invullen. Dit  kunt u online regelen. Op dit formulier staan vragen. Met deze vragen wil het CBR kijken of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om in een motorvoertuig te rijden. Als u alle vragen met 'nee' kunt beantwoorden, krijgt u een 'Verklaring van geschiktheid'. Als u 1 of meer vragen op de Gezondheidsverklaring met 'ja' beantwoordt, is een toelichting van een arts nodig. U hoort van het CBR of u bent goedgekeurd. Ook dan krijgt u een 'Verklaring van geschiktheid'.

Wanneer vult u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) in?

• Medische situatie

U heeft een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur vanwege uw medische situatie. Wilt u dat rijbewijs verlengen vul dan een Gezondheidsverklaring in.

• 75 jaar en ouder

Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag. U wilt uw rijbewijs verlengen. Dan vult u een Gezondheidsverklaring in en gaat u naar een arts.

• C of D-rijbewijzen

U wilt uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen of verlengen. Dan vult u een Gezondheidsverklaring in en gaat u naar een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst

• Praktijkexamen A, B, BE of T

U wilt praktijkexamen doen voor een autorijbewijs, aanhanger, motor- of T-rijbewijs. Vul dan een Gezondheidsverklaring in. Voor een brommerrijbewijs hoeft dat niet.

• Twijfel aan rijgeschiktheid
    U heeft een rijbewijs. Maar u twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden. Dan vult u een Gezondheidsverklaring in.

• Na een vordering
    Het CBR heeft uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure. Nu wilt u opnieuw een rijbewijs aanvragen. Dan vult u een Gezondheidsverklaring in.

Meer informatie wanneer een Gezondheidsverklaring nodig heeft, leest u op de website van het CBR.

Bij het tabblad 'Aanvragen' leest u hoe u de gezondheidsverklaring kunt aanvragen. U krijgt de Gezondheidsverklaring meteen mee als u deze op afspraak ophaalt bij de balie van de gemeente. Vraagt u hem digitaal aan, dan wordt hij binnen enkele werkdagen toegestuurd per post.

Aanvraag

Vul de Gezondheidsverklaring online in op Mijn CBR. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u liever een papieren formulier? Dit kunt u aanvragen:

• via de gemeente
  • bij een aantal locaties van het CBR
  • telefonisch bij de klantenservice van het CBR

Daarna stuurt u de ingevulde papieren per post naar het CBR.

Aanvragen Gezondheidsverklaring via de gemeente
U kunt een Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs ook digitaal aanvragen via de gemeente, via de roze knop rechtsboven op deze website.

Aan het aanvragen van een Gezondheidsverklaring zijn kosten verbonden. Kijkt u onder het tabje 'Kosten'. Deze kosten kunt u online afrekenen aan het einde van de aanvraag bij onze internetkassa. Dit kunt u doen via Ideal of een creditcard. Ideal is een gezamenlijk initiatief van banken om online betalingen mogelijk te maken.

Een Gezondheidsverklaring kost € 34,80

(landelijk tarief 2018).