Op weg naar een nieuw college

De verkiezingen zijn voorbij, de inwoner heeft gekozen. Wakker Emmen is in de gemeente Emmen de grootste partij gebleven. Zij nemen nu de leiding in de gesprekken het samenstellen van een nieuw college. Op deze pagina houden wij u op de hoogte over de weg naar het nieuwe college. Iedere keer voegen wij een nieuwe update toe.

14 mei 2018

Vanavond wordt nieuwe college met de beoogd wethouders René van der Weide en Jisse Otter van Wakker Emmen, Raymond Wanders en Bouke Arends van de PvdA en Robert Kleine van het CDA op 14 mei geïnstalleerd tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering. U kunt deze vergadering live volgen via de site van de Gemeenteraad Emmen.

3 mei 2018

‘Samen investeren’ is de titel van het bestuursakkoord tussen de partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA. In het bestuursakkoord zijn zes thema’s benoemd waar we de komende jaren met elkaar aan gaan werken. Bent u benieuwd wat in het akkoord staat? Lees hier het PDFBestuursakkoord 2018-2022 'Samen Investeren!' en/of de PDFSamenvatting bestuursakkoord 2018-2022 'Samen Investeren!'.

Hoe gaat het verder?

Zoals het nu lijkt wordt het nieuwe college met de beoogd wethouders René van der Weide en Jisse Otter van Wakker Emmen, Raymond Wanders en Bouke Arends van de PvdA en Robert Kleine van het CDA op 14 mei geïnstalleerd tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering. Waarschijnlijk wordt het bestuursakkoord op 31 mei besproken in de gemeenteraad.

25 april 2018: Coalitie is rond!

De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA hebben een principe-akkoord bereikt over het bestuursakkoord. Zij gaan de komende vier jaar de coalitie vormen en de wethouders leveren voor het nieuwe college. Beoogd wethouders zijn René van der Weide en Jisse Otter van Wakker Emmen, Bouke Arends en Raymond Wanders van de PvdA en Robert Kleine van het CDA. Bekijk ook de PDFPortefeuilleverdeling college gemeente Emmen

Hoe gaat het verder?

Begin volgende week wordt het bestuursakkoord besproken binnen de drie partijen. In  het bestuursakkoord staan hun afspraken opgeschreven. Die gaan over onderwerpen, waar ze de komende vier jaar aan willen werken. Op donderdag 3 mei is de presentatie van het definitieve bestuursakkoord. Zoals het nu lijkt, wordt het nieuwe college op maandag 14 mei geïnstalleerd.

6 april 2018: Bert Westerink opnieuw formateur

Net als vier jaar geleden, is Bert Westerink gevraagd als formateur voor het vormen van een coalitie in Emmen met de partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA. Vanaf volgende week gaan de drie partijen onder leiding van de formateur in gesprek over de samenstelling van het college, de portefeuilleverdeling en de inhoud van het bestuursakkoord. Bert Westerink komt uit Groningen en is zelfstandig adviseur. Hij is op dit moment interim-wethouder in de gemeente Winsum.

5 april 2018: Informatierapport

Jan Bos heeft een rapport geschreven. Dit is een samenvatting van de gesprekken met alle partijen. Zij hebben hun mening gegeven over de verkiezingsuitslag en welke thema’s zij belangrijk vinden voor het bestuursakkoord. Ook is gesproken over de vorming van een nieuw college en wie er bereid is hieraan deel te nemen. Tot slot gingen de gesprekken ook over de werkwijze van de nieuwe gemeenteraad.  De uitkomsten van deze gesprekken leest u in het PDFInformatierapport Collegevorming 2018 gemeente Emmen.

28 maart 2018: Gesprekken

Alle partijen van de nieuwe gemeenteraad hebben op woensdag 28 maart een gesprek gehad met informateur Jan Bos. De uitkomst van de gesprekken worden verwerkt in een informatierapport, die op 5 april met de partijen besproken gaat worden tijdens een openbare vergadering. Deze vergadering is om 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

23 maart 2018: Jan Bos wordt informateur

René van der Weide van Wakker Emmen heeft de lijsttrekkers van alle raadspartijen uitgenodigd voor een verkennend gesprek. Alle fracties zijn gevraagd om op 28 maart te komen praten over het nieuw te vormen college. Voor het proces is oud-wethouder Jan Bos (Wakker Emmen) gevraagd als informateur. Hij gaat de gesprekken leiden. René van der Weide: “Jan Bos is de ideale man om dit proces goed te begeleiden. Hij kent de gemeente, wordt door alle partijen gewaardeerd  en kan als geen ander verbindingen leggen."