Regels

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, gelden bepaalde regels waar u zich aan moet houden:

Veranderingen doorgeven

Als er dingen veranderen in uw inkomsten of leefsituatie kan dit invloed hebben op op uw recht op bijstand en de hoogte van de uitkering. Een verandering is bijvoorbeeld dat u of uw partner gaat werken, uw inkomen of vermogen verandert, dat u gaat verhuizen of dat er iemand bij u in huis komt wonen. Als u een bijstandsuitkering krijgt, moet u dit soort veranderingen melden. Zo voorkomt u dat u teveel of ten onrechte een uitkering krijgt en later moet terugbetalen.

Vermogen

Heeft u een bijstandsuitkering? Dan mag uw vermogen niet hoger zijn dan 5.895 euro (alleenstaande) of 11.790,00 euro (echtpaar). Voorbeelden van vermogen zijn: geld op uw bank- en spaarrekeningen of contant, een auto die meer waard is dan 5000 euro, een caravan, boot of motor, waardepapieren (zoals aandelen), sieraden en antiek, grond en (vakantie)woning en bezittingen in het buitenland.

Vakantie

Als u op vakantie gaat, moet u dit minimaal twee weken van tevoren doorgeven via het wijzigingsformulier. U moet van tevoren altijd uw klantmanager om toestemming vragen. Als u in een jaar langer dan vier weken naar het buitenland gaat, krijgt u in die tijd geen uitkering.

Twijfel?

Weet u niet zeker wat u moet doorgeven? Neem dan contact op met uw consulent inkomen. Veranderingen moet u binnen een week doorgeven via het inkomsten- of het wijzigingsformulier die u heeft gehad bij het intakegesprek. Nieuwe formulieren kunt u opvragen via telefoonnummer 14 0591.

Fraude of fraude melden?