Hulp voor ondernemers

De landelijke maatregelen om het coronavirus te bestrijden, raken ook veel ondernemers. Er zijn maatregelen om u te helpen.

Coronaloket

VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vindt u informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is ook telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). 

Meer nuttige links 

  • Veelgestelde vragen over coronavirus – rijksoverheid.nl
  • Op de website van de Veiligheidsregio zijn vragen en antwoorden verzameld over ondernemen en het coronavirus
  • Per 16 maart is een regeling opengesteld waarmee MKB-ers overbruggingskredieten kunnen aanvragen om liquiditeitsproblemen te voorkomen.  
  • Het Ondernemersplein - KvK heeft een wegwijzer voor ondernemers ingericht. Op deze pagina leest u welke maatregelen de overheid neemt.  En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om zaken te regelen.
  • Meer veelgestelde vragen door ondernemers uit de gemeente Emmen leest u op deze pagina.

Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor ZZP’ers (Bbz-regeling)

De overheid heeft een aantal maatregelen aangekondigd die (ook) zzp’ers kunnen helpen. Er komt tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt voor zzp’ers en mkb'ers. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Menso voert deze regeling voor de gemeente Emmen uit. 

  • Wacht u nadere berichtgeving af. Kijk op de website van Menso voor meer informatie. Het is niet nodig meteen een aanvraag in te dienen. 

  • De regeling werkt terug tot 1 maart 2020 en blijft voorlopig tot 1 juni 2020 bestaan. Dus ook als u pas in mei in de financiële moeilijkheden komt kunt u op dat moment een aanvraag doen voor ondersteuning bij Menso. 

  • Voor meer informatie over de regeling verwijzen wij u naar de site van de Kamer van Koophandel of de site van de Rijksoverheid.
  • Op dit moment wordt door het kabinet hard gewerkt aan de uitvoering van deze regeling. De regeling wordt vervolgens uitgevoerd door Menso in samenwerking met de gemeente.
  • Heeft u in de tussentijd toch al vragen? Stel ze dan via info@menso-emmen.nl(link stuurt een e-mail). Zij nemen dan contact met u op.

Contact 

Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact met ons op.