Hartveilig Drenthe 

Burgerhulpverlener

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De eerste 6 minuten zijn beslissend.

Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de overlevingskans. Ook jij kunt helpen! 

Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Burgerhulpverleners kunnen in de eerste beslissende minuten de eerste hulp opstarten. Een sluitend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s is dan ook van groot belang. Om hier aandacht voor te vragen, staat september in het teken van de campagne ‘Hartveilig Drenthe’. 

Meer burgerhulpverleners en AED’s naar buiten
In de campagne worden Drenten die kunnen reanimeren opgeroepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Ook wordt gevraagd om bestaande AED’s aan de buitenkant van panden te hangen. Zodat de AED dag en nacht beschikbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat AED’s aangemeld zijn. Zo kunnen burgerhulpverleners bij een hartstilstand naar de dichtstbijzijnde AED worden gestuurd.

Meld je aan 
Kun je reanimeren of heb je een AED? Meld je als burgerhulpverlener aan of meld een AED aan op de website www.hartslagnu.nl. In de gemeente Emmen zoeken we nog ongeveer 1.300 burgerhulpverleners. Kun je nog niet reanimeren? Dan kun je je via deze site ook aanmelden voor een reanimatiecursus in de buurt. De cursus duurt maar 4 uur en wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar. 

De campagne ‘Hartveilig Drenthe’ is een initiatief van De Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) en Stichting Hartveilig Drenthe. Samen met de Provincie Drenthe en de 12 Drentse gemeenten vragen zij de hele maand september aandacht voor dit thema.