Landschap met water en bomen

Maartje van Wagensveld wint Lies van Urk prijs 2023

09 maart 2023
Algemeen nieuws

Maartje van Wagensveld van Atelier Artisana heeft woensdagavond 8 maart de Lies van Urk Stimuleringsprijs Emancipatie gewonnen. Dit was tijdens de viering van de internationale vrouwendag bij hotel Ten Cate. Maartje krijgt de prijs vanwege haar grote inzet voor vrouwen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond.

Atelier Artisana

In Atelier Artisana biedt Maartje vrouwen een plek waar zij vaardigheden leren, sociale contacten opbouwen en zich kunnen ontplooien. “Ik zie dat deze vrouwen weer zelfvertrouwen krijgen en een netwerk opbouwen. Dat helpt ze een stap verder naar werk. Mijn wens is dat steeds meer bedrijven het potentieel van deze vrouwen ontdekken en hen een werk- of stageplek bieden”, aldus Maartje. 

Vernieuwend karakter

De jury prijst Maartje vanwege het vernieuwende karakter van haar sociale onderneming en hoopt dat veel mensen haar voorbeeld volgen. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van duizend euro. De prijs is uitgereikt door Annebeth Lammers, dochter van Lies van Urk en Guido Rink, wethouder emancipatie van de gemeente Emmen.

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren Elke Steenhuis en Ali Zingstra. Elke stelt met haar Weggeefkast in Klazienaveen eten en verzorgingsproducten beschikbaar voor mensen met een minimuminkomen. Ali is coördinator van Orange the World Emmen: een wereldwijde campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Lies van Urk

Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen. Zij was in haar werk en op persoonlijke titel een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. De Lies van Urk prijs is ingesteld ter herinnering aan haar. 

Chat met een medewerker