Landschap met water en bomen

Kousenmeisje weer thuis in Emmen

15 februari 2023
Algemeen nieuws

Het beeld ‘Kousenmeisje’ van Pieter Starreveld is terug in Emmen. Het beeld stond jarenlang voor de Kousenfabriek Danlon. Vanaf nu staat het beeld tijdelijk in de publiekshal van het gemeentehuis met informatie over het beeld en de kunstenaar. Over een paar maanden gaat het Kousenmeisje naar haar definitieve plek aan de Hoofdstraat, tegenover de ingang van het Rensenpark. Daar staat ze dichtbij het andere beeld van Pieter Starreveld 'Teenager'. Deze staat voor restaurant De Kamer. 

Over het 'Kousenmeisje'

Het ‘Kousenmeisje’ (1962) stond tussen 1968 en 1998 voor het Danlon-pand aan de Kapitein Nemostraat maar verdween na de sluiting van de kousenfabriek. Het beeld staat symbool voor de tijd waarin honderden jonge vrouwen panty's en kousen maakten in de fabriek. Veel van hen waren afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en bleven in Emmen wonen.

Opknappen kunstwerk

De heer Geert de Jong uit Emmen heeft gezorgd dat het Kousenmeisje terug is in Emmen. Hij werkte bij Danlon tot de sluiting van de kousenfabriek in 1998. Hij spoorde het beeld van Pieter Starreveld op via de familie van de eigenaar van de fabriek. Het beeld bleek in de tuin van de voormalige woning van de familie in Vorden te staan. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Emmen heeft vervolgens goede afspraken kunnen maken met de eigenaar van het beeld. We mogen het beeld voor onbepaalde tijd lenen. In de afgelopen tijd is het beeld op kosten van de gemeente Emmen opgeknapt naar de originele staat. 

Chat met een medewerker