Landschap met water en bomen

Koning wandelt over pleinen door centrum Emmen

30 januari 2024
Algemeen nieuws

Koning Willem-Alexander, leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie beginnen hun bezoek aan Emmen op Koningsdag op het Noorderplein. Daarna wandelen zij via de Hoofdstraat naar het Marktplein. De wandeling gaat verder via de Hoofdstraat (tussen Lindenhof en Hospershuis) naar de ingang van het Rensenpark om dan via het Kerkplein richting het gemeentehuis te lopen. Vanaf daar legt de Koninklijke familie het laatste deel van de route af. Via het skatepark en Wildlands wandelen zij naar het Raadhuisplein. Daar wordt het bezoek feestelijk afgesloten op het hoofdpodium.

Regio laten zien

Burgemeester Eric van Oosterhout is enthousiast over de route. “Die biedt volop mogelijkheden om ons als gemeente en regio aan de Koning en de Koninklijke familie te laten zien. De Koning wandelt zowel door het oude als het nieuwe deel van het centrum. En onderweg is er voldoende ruimte voor toeschouwers om het bezoek van de Koning van dichtbij te volgen.”

Pleinen

De Koninklijke familie komt tijdens de wandeling langs een aantal pleinen waar verschillende thema’s het verleden van de gemeente met het heden verbinden. Dit geeft de kans om de ambities van Emmen te laten zien. “Om een klein tipje van de sluier op te lichten willen we een plein inrichten waar onze dorpen, wijken en de regio zich kunnen presenteren. Bij het Rensenpark ter hoogte van het nieuwe Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) draait het vooral om cultuur. Omdat Drenthe bekend staat als een fietsprovincie komt de fiets vanzelfsprekend terug in het programma. Het wordt hoe dan ook een prachtig feest, waarbij we zoveel mogelijk ingestuurde ideeën een plekje proberen te geven", aldus wethouder Guido Rink. Half maart wordt er meer bekend over het volledige programma.

Koninklijk Weekend

Koningsdag valt dit jaar op een zaterdag. Daarom maken we er in Emmen een feestelijk weekend van. In het centrum worden er feestelijke activiteiten georganiseerd door en met ondernemers (detailhandel, horeca, cultuur) uit het centrum. Je kunt hierbij denken aan een koopavond en koopzondag met een koninklijk tintje, een vrijmarkt en een feest op Koningsdag op het Raadhuisplein tot laat in de avond.

Betrekken lokale en regionale bedrijven

De gemeente wil zoveel mogelijk lokale en regionale bedrijven betrekken bij de organisatie en uitvoering van het programma. Hieruit komen onder andere nieuwe samenwerkingen tussen winkeliers en horecaondernemers. Zo'n samenwerking leidt tot de inrichting van een webshop waar straks Koningsdagmaterialen besteld kunnen worden.

Thema's Trots, Ruimte en Energie

Het bezoek van de Koninklijke familie staat in het teken van de thema’s Trots, Ruimte en Energie. Deze thema’s zitten in het hart van Emmenaren gesloten. Op de websiteexterne-link-icoon leest u meer over Koningsdag in Emmen. 

Chat met een medewerker