Hoe werkt Jong Emmen

Er zijn steeds meer onderwerpen waar jongeren over nadenken: Wat zien zij? Wat is er nodig? Wat is er mooi? Wat moet blijven? Waar hebben ze last van? De beleidsadviseur jeugdparticipatie en de JongerenAdviesRaad houden continu contact met jongeren en met professionals (of vrijwilligers) die deze jongeren begeleiden. Zo weten we altijd waar behoefte aan is en waarvoor we naar mogelijkheden moeten zoeken. Er zijn verschillende manieren om samen te werken met jongeren:

Jongeren die zelf actie ondernemen in hun omgeving

Stel, je vindt dat er te weinig te beleven is in de buurt voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Daarom besluit je om met een paar vrienden een straatvoetbaltoernooi te organiseren. Je checkt nog wel even bij de buurtsportcoach bij jou in de buurt of jullie dingen zijn vergeten in je plan. En hij regelt wat ballen en kleine doeltjes. Maar verder regelen jullie alles zelf. Zelfs de supermarkt krijgen jullie zo ver om limonade en fruit te sponsoren!

Jongeren werken samen met de gemeente

Stel, jij en je vriendinnen moeten elke zaterdagavond na het uitgaan langs een donker stukje om thuis te komen. Dat voelt onveilig. Jullie nemen contact op met de gemeente om te vragen of hier iets aan gedaan kan worden. Samen met de betrokken ambtenaar kijken jullie welke oplossing er kan komen. Omdat jullie met zulke goeie ideeën komen nodigt de ambtenaar jullie ook uit om een keer mee te denken over een bijeenkomst rondom 'veilig op stap' in Emmen.

De gemeente werkt samen met jongeren

De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren gezond opgroeien. Stel dat ze daarom een campagne willen starten met Nix18 om jongeren te laten nadenken over alcohol drinken. De gemeente vraagt of de JongerenAdviesRaad het leuk vindt om hierover mee te denken. Zij organiseren daarvoor een drunk-story-night. Eén van de mensen van de JAR zit bij jou in de klas en jij en een paar van je vrienden worden ook uitgenodigd. Op de avond worden hilarische én gênante verhalen gedeeld en gaan mensen van de gemeente met jullie in gesprek om te horen wat jullie er nou zelf van vinden als jongeren onder de 18 drinken. En hoe de overheid zou kunnen helpen om het normaler te maken dat je pas na je 18e gaat ontdekken of alcohol wel of niet iets voor je is.

Wil je meer weten over hoe we precies samenwerken met jongeren? Speciaal voor professionals en nieuwsgierige jongeren hebben we een routeplan gemaakt.