Landschap met water en bomen

Jayvion Hasewinkel (11) eerste kinderburgemeester van Emmen

06 januari 2023
Algemeen nieuws

Jayvion Hasewinkel (11) uit Emmen is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Emmen. Tijdens het nieuwjaarsfeest van de gemeente Emmen is Jayvion voorgesteld. Bijna 30 jongens en meisjes van de basisschool solliciteerden naar de functie. Ze stuurden mailtjes, striptekeningen en maakten filmpjes om hun motivatie onder de aandacht te brengen. “We zijn erg onder de indruk geraakt van de kandidaten”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout. “Ze wisten heel goed onder woorden te brengen wat ze voor hun leeftijdsgenootjes willen betekenen. Daarnaast maakten ze duidelijk dat er in het beleid van de gemeente meer rekening moet worden gehouden met kinderen.”

Kinderburgemeester en nu?

Jayvion is gekozen als eerste kinderburgemeester door de jury. De jury bestond uit burgemeester Eric van Oosterhout, wethouder Dewy Leal en de raadsleden Marinus Kasteleijn, Monique Hekhuis en Joey Koops. Jayvion gaat burgemeester Eric van Oosterhout helpen bij officiële momenten. Ook gaat hij meedenken en een bijdrage leveren aan het jeugdbeleid van de gemeente. Tijdens de raadsvergadering op 26 januari wordt Jayvion officieel geïnstalleerd.

Kinderen moeten een stem krijgen

“Emmen moet een fijne gemeente zijn voor kinderen en jongeren om op te groeien”, zegt wethouder Dewy Leal. “Ze hebben zelf heel goede ideeën hoe dat nóg leuker en beter kan worden voor alle kinderen. Het is belangrijk dat kinderen een stem krijgen. In de kinderraden op de scholen in dorpen en wijken kan dat al. In de tweede helft van 2023 krijgt Emmen ook een kinderraad voor de hele gemeente.”