Veelgestelde vragen door inwoners

U vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen die bij de gemeente Emmen zijn binnengekomen. Bij alle vragen over gezondheid verwijzen wij naar GGD Drenthe. Ook vindt u meer informatie op de site van de Veiligheidsregio Drenthe. Voor vragen over het coronavirus kunt u ook bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351

 

Wat wij voor u doen

Ook voor gemeenten is dit een bijzondere situatie. Gemeenten beslissen niet meer alleen, maar stemmen nu alles af met de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal Beleidsteam. 

Als gemeente is wel het mogelijk om besluiten voor te bereiden, maar het Regionaal Beleidsteam neemt nadat hij de burgemeester heeft gehoord het besluit. Het gaat bijvoorbeeld om besluiten die genomen moeten worden over zaken die ook in andere gemeenten (kunnen) spelen. Denk aan het besluit over ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers.
 

Bij sommige rampen is meer dan één gemeente betrokken. Zoals bijvoorbeeld nu bij de coronacrisis. Deze situatie noemen we GRIP 4. Dit betekent dat de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe nu de leiding heeft. Voor Drenthe is dit Marco Out, burgemeester van Assen, Hij is nu de coördinerend burgemeester. Een regionaal beleidsteam helpt hem hierbij. In dit team zitten de 12 Drentse burgemeesters en vertegenwoordigers van de hulpdiensten zoals politie, brandweer en GGD.
 

We vragen u zoveel mogelijk digitaal te regelen. Sinds 1 oktober 2019 kunt u uw rijbewijs online aanvragen. U leest hier meer informatie over digitaal aanvragen en verlengen van uw rijbewijs. 

De Raadsvergaderingen gaan door. U kunt deze volgen via de website van de gemeenteraad.

De milieustraat is open. Voor de veiligheid van u en de medewerkers van Area vragen we u alleen naar de milieustraat te komen als het echt noodzakelijk is. Op de website van Area leest u de aangepaste spelregels.  

Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Emmen is geopend. Houd voor actuele informatie de website van het CBK Emmen in de gaten. 

Voor actuele informatie over de zwemlessen verwijzen wij u naar www.zwemmeninemmen.nl

We beperken zoveel mogelijk het fysieke contact met inwoners. De meldingen worden nog wel gewoon afgehandeld, maar we gaan daarna niet meer bij de melder langs, zoals we normaal gesproken doen. 

De prioriteit van onze BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ligt op dit moment bij de controle op de corona-maatregelen. We vragen u daarom om van de dingen die u zelf kunt oplossen geen melding te maken. Bijvoorbeeld door het zwerfafval op te pakken of de schutting even opzij te zetten. Help elkaar om uw buurt schoon, netjes en veilig te houden. Laten we dit samen doen! 

Heeft u een melding over uw buurt? Die kunt u hier doorgeven.

Ja, uw huwelijksvoltrekking kan doorgaan, maar wel met een aantal aanpassingen. 

Gasten op een bruiloft moeten altijd 1,5 afstand kunnen houden van elkaar. Ook moet iedereen een eigen vaste zitplaats hebben. Hoeveel mensen er op uw bruiloft aanwezig mogen zijn, hangt af van de trouwlocatie.

 • Voor gratis huwelijken in het gemeentehuis geldt dat u met maximaal 8 personen mag komen.
 • Bij betaalde huwelijken (Trouwpaviljoen) zijn maximaal 26 personen toegestaan. 
 • Bij trouwen op eigen locatie (thuis) zijn maximaal 6 gasten toegestaan. 

Met deze aantallen kan de verplichte afstand van 1,5 meter gewaarborgd worden in alle gemeentelijke ruimtes en looproutes. Informeer bij externe trouwlocaties hoeveel gasten daar zijn toegestaan. 

Kijk voor alle richtlijnen op de website van de Rijksoverheid.

Het geboorteloket in het Scheper Ziekenhuis op werkdagen geopend van 10.00 uur tot 11.00 uur. Hier kunt u geboorteaangifte doen van baby's die in het Scheper Ziekenhuis zijn geboren. Hiervoor heeft u een afspraak nodig. Deze maakt u bij de verpleegkundige in het ziekenhuis. 

U kunt de geboorte van uw kind ook aangeven in het gemeentehuis. Daarvoor kunt u een afspraak maken. We vragen u tijdens de afspraak de volgende regels te volgen: 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op. 
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg eventuele formulieren neer, zodat u elkaar niet aanraakt. 

U kunt het document op het gemeentehuis ophalen. Tijdens het ophalen van uw document vragen we u deze regels te volgen; 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt.  

Veel zaken kunt via onze website of per telefoon met ons regelen. Lukt dit niet, dan kunt u alleen op afspraak langskomen. Houdt u wel aan de volgende regels: 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt. 

Uw afspraak gaat door, maar houdt u wel aan de volgende regels:  

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt. 

De balies van het gemeentehuis zijn op werkdagen open van 8.30-16.30 uur. Op donderdag zijn de balies tot 19.00 open. U moet hiervoor een afspraak maken.
Het geboorteloket in het ziekenhuis is geopend op werkdagen van 10.00 - 11.00 uur. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de verpleegkundige.

Gemeentewinkels gesloten

De gemeentewinkels in Klazienaveen, Schoonebeek en Emmer-Compascuum zijn gesloten. 

Gezondheid

Mantelzorgelijk heeft een hulptelefoon geopend. Kijk voor meer informatie op de website van Mantelzorgelijk. 

Meer informatie vindt u op de website van De Toegang.

 

Heeft u meer vragen over gezondheid, neem dan contact op met de GGD Drenthe. Veel antwoorden kunt u al vinden op de website van het RIVM.  

Onderwijs

Als de school/kinderopvang van uw kind open is, is wel vervoer mogelijk. Neem in dat geval contact op met uw vervoerder. 

Vanaf 8 juni is het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. Mocht uw kind alsnog niet naar school kunnen, neem dan contact op met de school voor een passende oplossing. Kijk dan op de website van het RIVM voor maatregelen en actuele informatie.

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid

Samenkomsten en evenementen

Lees alle vragen en antwoorden over recreatiebedrijven op de website van de Veiligheidsregio Drenthe

Het is toegestaan om binnen en buiten te sporten bij een sportclub of -vereniging.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Kinderen (jonger dan 18 jaar) hoeven onderling geen 1,5 meter afstand houden en kunnen met elkaar blijven (buiten)spelen. Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee voor het maximum aantal personen  dat u thuis mag ontvangen. U mag thuis maximaal 6 personen vanaf 12 jaar ontvangen, dat geldt ook buiten in uw tuin. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid. 

Maximaal 6 gasten thuis

De belangrijkste aanscherping is dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 6 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.

Altijd een vaste zitplaats

Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor.

 • Als een samenkomst leidt tot overlast of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid kan er gehandhaafd worden

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Het algemene verbod op meld- en vergunningplichtige evenementen is per 1 juli opgeheven. Het is aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op anderhalve meter in kunnen richten en of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. 

De warenmarkten mogen doorgaan omdat zij een goede aanvulling zijn op de supermarkten en markten een rol hebben in de voedselvoorziening. 

De volgende richtlijnen van het RIVM zijn van toepassing:

 • Blijf thuis als u één van de klachten heeft: neusverkouden, keelpijn, hoesten en koorts 
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Betaal zoveel mogelijk met pin
 • Neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten)
 • Geen handen schudden

Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Geen etenswaren nuttigen tijdens markt 

Het is niet toegestaan om gekochte etenswaren op de markt op te eten. 
 

Ja, dat kan. Houd daarbij wel rekening met de maatregelen zoals ze zijn afgekondigd. Bijvoorbeeld: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Vanaf 1 juli kunnen er weer meer mensen naar horeca, voorstellingen en culturele festivals.

In theaters, bioscopen en concertzalen geldt dan geen maximum meer van 30 personen. Vanaf dan is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers. 

Voor de horeca geldt voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, dat er gereserveerd moet worden (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Voor overige informatie verwijzen wij u naar website van de Rijksoverheid.

Veel buurt- en dorpshuizen hebben de deuren geopend. Anderen kiezen ervoor om nog even niet open te gaan uit zorg voor de gezondheid van bezoekers en vrijwilligers. Neem contact op met uw buurt- of dorpshuis om te horen of zij weer geopend zijn.

De algemene regels voor activiteiten binnen zijn:

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen;
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Overige vragen

Er zijn door de Rijksoverheid geen specifieke maatregelen voor Verenigingen van Eigenaren. Wel kunt u bewoners wijzen op de richtlijnen van de Rijksoverheid door:

 • een briefje in de brievenbus van de bewoners te doen
 • de richtlijnen op te hangen op plekken waar bewoners dit zien. Bijvoorbeeld bij de liften. Afhankelijk van de grootte van de lift kan het betekenen dat er 1 persoon per keer in mag om de afstand van 1,5 meter te houden. 

Richtlijnen Rijksoverheid

Voor iedereen gelden onderstaande richtlijnen van de Rijksoverheid: 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. 
 • Werk thuis als dit kan. 
 • Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen maar doe dit alleen, een frisse neus of de zorg voor een ander. 
 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Vermijd groepsvorming.

Verhuizing

Bij een verhuizing geldt hetzelfde. Dit kan gewoon doorgaan, maar wel met inachtneming van de richtlijnen die hierboven zijn benoemd. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de geldende maatregelen verwijzen wij naar de website van de Rijksoverheid.
 

Heeft u meer vragen over de gemeentelijke dienstverlening? Bel dan 14 0591 of mail naar gemeente@emmen.nl.  

Ja dat is mogelijk. Vanaf 1 juli gelden onderstaande algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus.

 • Algemene regels voor activiteiten binnen
 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf

Volg ook het advies van het RIVM: houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen, hoe moeilijk dat ook is. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ja, dat kan.

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

 

Heeft u hulp nodig, kunt u hulp bieden of kent u iemand die hulp biedt? Emmen.Maakhetmee verzamelt alle inwonersinitiatieven. U kunt uw hier uw hulp of verzoek aanmelden.