Veelgestelde vragen door inwoners

U vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen die bij de gemeente Emmen zijn binnengekomen. Bij alle vragen over gezondheid verwijzen wij naar GGD Drenthe. Ook vindt u meer informatie op de site van de Veiligheidsregio Drenthe. Voor vragen over het coronavirus kunt u ook bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351

 

Wat wij voor u doen

Ook voor gemeenten is dit een bijzondere situatie. Gemeenten beslissen niet meer alleen, maar stemmen nu alles af met de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal Beleidsteam. 

Als gemeente is wel het mogelijk om besluiten voor te bereiden, maar het Regionaal Beleidsteam neemt nadat hij de burgemeester heeft gehoord het besluit. Het gaat bijvoorbeeld om besluiten die genomen moeten worden over zaken die ook in andere gemeenten (kunnen) spelen. Denk aan het besluit over ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers.
 

Bij sommige rampen is meer dan één gemeente betrokken. Zoals bijvoorbeeld nu bij de coronacrisis. Deze situatie noemen we GRIP 4. Dit betekent dat de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe nu de leiding heeft. Voor Drenthe is dit Marco Out, burgemeester van Assen, Hij is nu de coördinerend burgemeester. Een regionaal beleidsteam helpt hem hierbij. In dit team zitten de 12 Drentse burgemeesters en vertegenwoordigers van de hulpdiensten zoals politie, brandweer en GGD.
 

We vragen u zoveel mogelijk digitaal te regelen. Gemeente Emmen doet mee met de proef om verlenging van uw rijbewijs online aan te vragen. U kunt de verlenging aanvragen via de website van de RDW.

De Raadsvergaderingen gaan door. U kunt deze volgen via de website van de gemeenteraad.

De milieustraat is open. Voor de veiligheid van u en de medewerkers van Area vragen we u alleen naar de milieustraat te komen als het echt noodzakelijk is. Op de website van Area leest u de aangepaste spelregels.  

Actuele informatie over de afvalinzameling vindt u op de website van Area of in de Area Afvalapp.

Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Emmen is geopend vanaf 1 juni 2020. Houd voor actuele informatie de website van het CBK Emmen in de gaten. 

Voor actuele informatie over de zwemlessen verwijzen wij u naar www.zwemmeninemmen.nl

We beperken zoveel mogelijk het fysieke contact met inwoners. De meldingen worden nog wel gewoon afgehandeld, maar we gaan daarna niet meer bij de melder langs, zoals we normaal gesproken doen. 

We krijgen de afgelopen dagen veel meldingen binnen. Bijvoorbeeld over zwerfafval, auto’s die verkeerd geparkeerd staan of een omgevallen schutting. De prioriteit van onze BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ligt op dit moment bij de controle op de corona-maatregelen. Daarom lukt het ons helaas niet om ter plekke te komen kijken naar de situatie. We vragen u daarom om van de dingen die u zelf kunt oplossen geen melding te maken. Bijvoorbeeld door het zwerfafval op te pakken of de schutting even opzij te zetten. Help elkaar om uw buurt schoon, netjes en veilig te houden. Laten we dit samen doen! 

Heeft u een melding over uw buurt? Die kunt u hier doorgeven.

Ja, uw huwelijksvoltrekking kan doorgaan, maar wel met een aantal aanpassingen. Vanaf 1 juli geldt voor betaalde huwelijken dat naast het echtpaar 100 gasten mogen komen. Bediening of ander personeel hoeft hier niet bij in te zitten. Houd er ook rekening mee dat je 1,5 meter afstand houdt als je niet uit hetzelfde huishouden komt.

Kijk voor alle richtlijnen op de website van de Rijksoverheid

Trouwen op locatie is nog niet mogelijk. 

Het geboorteloket in Treant locatie Scheper Ziekenhuis is gesloten. U kunt de geboorte van uw kind aangeven in het gemeentehuis. Daarvoor kunt u een afspraak maken. We vragen u tijdens de afspraak de volgende regels te volgen; 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op. 
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg eventuele formulieren, zodat u elkaar niet aanraakt. 

U kunt het document op het gemeentehuis ophalen. Tijdens het ophalen van uw document vragen we u deze regels te volgen; 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt.  

Veel zaken kunt via onze website of per telefoon met ons regelen. Lukt dit niet, dan kunt u alleen op afspraak langskomen. Een afspraak maakt u door ons te bellen via 14 0591. Houdt u wel aan de volgende regels: 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt. 

Uw afspraak gaat door, maar houdt u wel aan de volgende regels:  

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt. 

De balies van het gemeentehuis zijn op werkdagen open van 8.30-16.30 uur. Op donderdag zijn de balies tot 19.00 open.

Geboorteloket en gemeentewinkels gesloten

Het geboorteloket in het ziekenhuis en onze gemeentewinkels in Klazienaveen, Schoonebeek en Emmer-Compascuum zijn gesloten. 

Gezondheid

Mantelzorgelijk heeft een hulptelefoon geopend. Voor meer informatie zie: https://bit.ly/2x4SKgx

Meer informatie vindt u op de website van De Toegang.

 

Heeft u meer vragen over gezondheid, neem dan contact op met de GGD Drenthe. Veel antwoorden kunt u al vinden op de website van het RIVM.  

Onderwijs

Als de school/kinderopvang van uw kind open is, is wel vervoer mogelijk. Neem in dat geval contact op met uw vervoerder. 

Vanaf 8 juni is het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. Mocht uw kind alsnog niet naar school kunnen, neem dan contact op met de school voor een passende oplossing. Kijk dan op de website van het RIVM voor maatregelen en actuele informatie.

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid

Samenkomsten en evenementen

Lees alle vragen en antwoorden over recreatiebedrijven op de website van de Veiligheidsregio Drenthe

Vanaf 1 juli is het weer toegestaan om binnen en buiten te sporten bij een sportclub of vereniging.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Kinderen (jonger dan 18 jaar) hoeven onderling geen 1,5 meter afstand houden en kunnen met elkaar blijven buitenspelen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Binnen

In woningen geldt geen maximum aantal personen maar wel het dringende advies er altijd voor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren en ook de hygiënemaatregelen kunnen naleven.

 • Als een samenkomst leidt tot overlast of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid kan er gehandhaafd worden

Buiten

 • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Een uitzondering geldt voor mensen die behoren tot één huishouden en voor mensen die een hulpbehoevende helpen. Zij hoeven onderling geen afstand te houden.
 • Vanaf 3 personen kan worden gehandhaafd op de onderlinge afstand van 1,5 meter.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Het algemene verbod op meld- en vergunningplichtige evenementen wordt per 1 juli opgeheven. Het is aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op anderhalve meter in kunnen richten en of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. De procedure voor het aanvragen van een vergunning kost tijd en het zal dus een aantal weken duren voordat de eerste evenementen weer plaatsvinden. Niet alles zal meteen mogelijk zijn.

De warenmarkten mogen doorgaan omdat zij een goede aanvulling zijn op de supermarkten en markten een rol hebben in de voedselvoorziening. 

De volgende richtlijnen van het RIVM zijn van toepassing:

 • Blijf thuis als u één van de klachten heeft: neusverkouden, keelpijn, hoesten en koorts 
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Betaal zoveel mogelijk met pin
 • Neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten)
 • Geen handen schudden

Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Geen etenswaren nuttigen tijdens markt 

Verder is het niet toegestaan om gekochte etenswaren op de markt op te eten. 
 

Ja, dat kan. Houd daarbij wel rekening met de maatregelen zoals ze zijn afgekondigd. Bijvoorbeeld: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ja, dat mag. Het is toegestaan om eten te laten bezorgen of af te halen. Bij afhalen: vermijd drukte, zorg dat u niet dicht op elkaar staat en neem uw eten mee naar huis. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Vanaf 1 juli kunnen er weer meer mensen naar horeca, voorstellingen en culturele festivals.

In theaters, bioscopen en concertzalen geldt dan geen maximum meer van 30 personen. Vanaf dan is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers. Wel moeten de basisregels zoals 1,5 meter in acht genomen worden. Daarnaast vindt vooraf een gezondheidscheck plaats, is vooraf reserveren noodzakelijk en heeft iedereen een vaste zitplaats in de zaal.

Voor overige informatie verwijzen wij u naar website van de Rijksoverheid.

Buurt- en dorpshuizen zijn weer open. Veel buurt- en dorpshuizen hebben de deuren geopend. Anderen kiezen ervoor om nog even niet open te gaan uit zorg voor de gezondheid van bezoekers en vrijwilligers. Neem contact op met uw buurt- of dorpshuis om te horen of zij weer geopend zijn.

De algemene regels voor activiteiten binnen zijn vanaf 1 juli:

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen;
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Overige vragen

Er zijn door de Rijksoverheid geen specifieke maatregelen voor Verenigingen van Eigenaren. Wel kunt u bewoners wijzen op de richtlijnen van de Rijksoverheid door:

 • een briefje in de brievenbus van de bewoners te doen
 • de richtlijnen op te hangen op plekken waar bewoners dit zien. Bijvoorbeeld bij de liften. Afhankelijk van de grootte van de lift kan het betekenen dat er 1 persoon per keer in mag om de afstand van 1,5 meter te houden. 

Richtlijnen Rijksoverheid

Voor iedereen gelden onderstaande richtlijnen van de Rijksoverheid: 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. 
 • Werk thuis als dit kan. 
 • Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen maar doe dit alleen, een frisse neus of de zorg voor een ander. 
 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Vermijd groepsvorming.

Verhuizing

Bij een verhuizing geldt hetzelfde. Dit kan gewoon doorgaan, maar wel met inachtneming van de richtlijnen die hierboven zijn benoemd. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de geldende maatregelen verwijzen wij naar de website van de Rijksoverheid.
 

Heeft u meer vragen over de gemeentelijke dienstverlening? Bel dan 14 0591 of mail naar gemeente@emmen.nl.  

Ja dat is mogelijk. Vanaf 1 juli gelden onderstaande algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus.

 • Algemene regels voor activiteiten binnen
 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf

Volg ook het advies van het RIVM: houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen, hoe moeilijk dat ook is. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ja, dat kan.

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

 

Heeft u hulp nodig, kunt u hulp bieden of kent u iemand die hulp biedt? Emmen.Maakhetmee verzamelt alle inwonersinitiatieven. U kunt uw hier uw hulp of verzoek aanmelden.