Veelgestelde vragen door inwoners

U vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen die bij de gemeente Emmen zijn binnengekomen. Bij alle vragen over gezondheid verwijzen wij naar GGD Drenthe. Ook vindt u meer informatie op de site van de Veiligheidsregio Drenthe

 

Wat wij voor u doen

We vragen u zoveel mogelijk digitaal te regelen. Gemeente Emmen doet mee met de proef om verlenging van uw rijbewijs online aan te vragen. U kunt de verlenging aanvragen via de website van de RDW.

De balies van het gemeentehuis zijn op werkdagen open van 8.30-16.30 uur. Op donderdagavond zijn de balies voorlopig gesloten.

Geboorteloket en gemeentewinkels gesloten

Het geboorteloket in het ziekenhuis en onze gemeentewinkels in Klazienaveen, Schoonebeek en Emmer-Compascuum zijn gesloten. 

Kunt u uw afspraak uitstellen tot na 28 april? Doe dat dan.  
Kunt u uw afspraak niet uitstellen tot na 28 april? Houd u dan aan deze regels:  

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt. 

Kunt u uw afspraak uitstellen tot na 28 april? Doe dat dan. Bijna alle zaken kunt u via onze website of per telefoon met ons regelen. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen. Afspraken voor bijvoorbeeld het aanvragen en afhalen van een paspoort of rijbewijs kunt u maken via de telefoon of onze website. Kunt u uw afspraak niet uitstellen tot na 28 april en kan het niet online? Houd u dan aan deze regels: 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt. 

Heeft u uw document niet per direct nodig, stel uw bezoek dan uit tot na 28 april. Heeft u uw document per direct nodig, dan is er een mogelijkheid om uw document op het gemeentehuis op te halen.

Tijdens het ophalen van uw document vragen we u deze regels te volgen; 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op.  
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg formulieren, foto’s of identiteitsbewijzen op de balie, zodat u elkaar niet aanraakt.  

Het geboorteloket in Treant locatie Scheper Ziekenhuis is gesloten. U kunt de geboorte van uw kind aangeven in het gemeentehuis. Daarvoor kunt u een afspraak maken. We vragen u tijdens de afspraak de volgende regels te volgen; 

 • Bent u verkouden of heeft u keelpijn of koorts, neem dan telefonisch contact met ons op. 
 • Kom alleen met de mensen die nodig zijn voor de afspraak.  
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en onze medewerkers.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin. 
 • Leg eventuele formulieren, zodat u elkaar niet aanraakt. 

Ja, uw huwelijksvoltrekking kan doorgaan, maar wel met een aantal aanpassingen. Kijk voor alle richtlijnen op de website van de Rijksoverheid

We beperken zoveel mogelijk het fysieke contact met inwoners. De meldingen worden nog wel gewoon afgehandeld, maar we gaan daarna niet meer bij de melder langs, zoals we normaal gesproken doen. 

We krijgen de afgelopen dagen veel meldingen binnen. Bijvoorbeeld over zwerfafval, auto’s die verkeerd geparkeerd staan of een omgevallen schutting. De prioriteit van onze BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ligt op dit moment bij de controle op de corona-maatregelen. Daarom lukt het ons helaas niet om ter plekke te komen kijken naar de situatie. We vragen u daarom om van de dingen die u zelf kunt oplossen geen melding te maken. Bijvoorbeeld door het zwerfafval op te pakken of de schutting even opzij te zetten. Help elkaar om uw buurt schoon, netjes en veilig te houden. Laten we dit samen doen! 

Heeft u een melding over uw buurt? Die kunt u hier doorgeven.

Alle zwembaden in de gemeente Emmen zijn gesloten tot en met 28 april. Dit betekent dat de zwemlessen tot en met 28 april niet doorgaan. Houd voor actuele informatie de website van uw zwembad in de gaten.

Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Emmen is gesloten tot en met 28 april 2020. Houd voor actuele informatie de website van het CBK Emmen in de gaten.

Actuele informatie over de afvalinzameling vindt u op de website van Area of in de Area Afvalapp.

De milieustraat is open. Voor de veiligheid van u en de medewerkers van Area vragen we u alleen naar de milieustraat te komen als het echt noodzakelijk is. Op de website van Area leest u de aangepaste spelregels.  

De compostdag op zaterdag 28 maart gaat niet door. 

De Raadsvergaderingen gaan voorlopig niet door. 

Bij sommige rampen is meer dan één gemeente betrokken. Zoals bijvoorbeeld nu bij de coronacrisis. Deze situatie noemen we GRIP 4. Dit betekent dat de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe nu de leiding heeft. Voor Drenthe is dit Marco Out, burgemeester van Assen, Hij is nu de coördinerend burgemeester. Een regionaal beleidsteam helpt hem hierbij. In dit team zitten de 12 Drentse burgemeesters en vertegenwoordigers van de hulpdiensten zoals politie, brandweer en GGD.
 

Ook voor gemeenten is dit een bijzondere situatie. Gemeenten beslissen niet meer alleen, maar stemmen nu alles af met de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal Beleidsteam. 

Als gemeente is wel het mogelijk om besluiten voor te bereiden, maar het Regionaal Beleidsteam neemt nadat hij de burgemeester heeft gehoord het besluit. Het gaat bijvoorbeeld om besluiten die genomen moeten worden over zaken die ook in andere gemeenten (kunnen) spelen. Denk aan het besluit over ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers.
 

Gezondheid

Heeft u meer vragen over gezondheid, neem dan contact op met de GGD Drenthe. Veel antwoorden kunt u al vinden op de website van het RIVM.  

Onderwijs

Het sluiten van de scholen geldt tot en met de meivakantie. Voor kinderen van ouders die werken in de zogenoemde cruciale beroepsgroepen. (bijvoorbeeld medewerkers in de zorg, openbaar vervoer of transportindustrie) wordt opvang geboden zodat zij hun werk kunnen blijven doen. U kunt hiervoor contact opnemen met de school of kinderopvang waar uw kind al naar toe ging.  Bekijk hier de volledige lijst met cruciale beroepsgroepen.

Online lessen of andere vormen van afstandsonderwijs bieden de mogelijkheid om toch onderwijs te geven aan leerlingen die niet fysiek op school aanwezig zijn. Scholen en leraren bereiden zich hier op dit moment op voor. Wilt u hier meer informatie over de school van uw kind? Kijk dan op de website van de school van uw kind(eren) of op de website van het RIVM voor maatregelen en actuele informatie.

Nee, de centraal examens gaan dit jaar niet door. Alle centrale examens komen te vervallen, zo ook de centraal schriftelijk en praktische examens in het vmbo. Voor meer infomatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid

Voor ouders in cruciale beroepsgroepen is een uitzondering gemaakt. Als de school/kinderopvang van uw kind open is, is wel vervoer mogelijk. Neem in dat geval contact op met uw vervoerder. 

Samenkomsten en evenementen

Lees alle vragen en antwoorden over recreatiebedrijven op de website van de Veiligheidsregio Drenthe

Naast het eigen gezin, is het advies om het bezoek thuis te beperken tot 3 personen.

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werkt thuis als dit kan. Ga alleen  naar buiten voor noodzakelijke boodschappen maar doe dit alleen, een frisse neus of de zorg voor een ander. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Alle evenementen en bijeenkomsten, ook met minder dan 100 peronen, worden afgelast. Voor meer informatie kijk op de website van Rijksoverheid.

Op dit moment zijn al veel buurthuizen en wijkcentra in Drenthe gesloten als gevolg van de noodverordening en de adviezen van het RIVM: het verbod op bijeenkomsten van meer dan 100 personen en de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. De Drentse burgemeesters ondersteunen deze lijn. Wel vinden zij het belangrijk dat buurthuizen open kunnen blijven voor noodzakelijke zorgtaken. Zoals bijvoorbeeld de functie van apotheek, bloedpoli, kinderopvang en uitvaarten/opbaring

Nee, deze zijn gesloten tot en met 28 april. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Ja, dat mag. Het is toegestaan om eten te laten bezorgen of af te halen. Bij afhalen: vermijd drukte, zorg dat u niet dicht op elkaar staat en neem uw eten mee naar huis. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samen speelt te beperken.

Ja, dat kan. Houd daarbij wel rekening met de maatregelen zoals ze zijn afgekondigd. Bijvoorbeeld: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn tot 28 april dicht. Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen, maar houd 1,5 meter afstand van elkaar. 

In Drents verband is besloten dat de weekmarkten voorlopig doorgaan. Wel staan tijdens de warenmarkten alleen kramen die etenswaren verkopen. De warenmarkten mogen doorgaan omdat zij een goede aanvulling zijn op de supermarkten en markten een rol hebben in de voedselvoorziening. 

De volgende richtlijnen van het RIVM zijn van toepassing:

 • Blijf thuis als u één van de klachten heeft: neusverkouden, keelpijn, hoesten en koorts 
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Betaal zoveel mogelijk met pin
 • Neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten)
 • Geen handen schudden

Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Geen etenswaren nuttigen tijdens markt 

Verder is het niet toegestaan om gekochte etenswaren op de markt op te eten. 
 

De paasvuren gaan dit jaar niet door. Dat is besloten door de twaalf Drentse gemeenten. Dat betekent ook geen (klein) paasvuur in eigen tuin. Via onze website kunt u inmiddels geen paasvuur meer aanvragen.

Overige vragen

Er zijn door de Rijksoverheid geen specifieke maatregelen voor Verenigingen van Eigenaren. Wel kunt u bewoners wijzen op de richtlijnen van de Rijksoverheid door:

 • een briefje in de brievenbus van de bewoners te doen
 • de richtlijnen op te hangen op plekken waar bewoners dit zien. Bijvoorbeeld bij de liften. Afhankelijk van de grootte van de lift kan het betekenen dat er 1 persoon per keer in mag om de afstand van 1,5 meter te houden. 

Richtlijnen Rijksoverheid

Voor iedereen gelden onderstaande richtlijnen van de Rijksoverheid: 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. 
 • Werk thuis als dit kan. 
 • Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen maar doe dit alleen, een frisse neus of de zorg voor een ander. 
 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Vermijd groepsvorming.

Verhuizing

Bij een verhuizing geldt hetzelfde. Dit kan gewoon doorgaan, maar wel met inachtneming van de richtlijnen die hierboven zijn benoemd. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de geldende maatregelen verwijzen wij naar de website van de Rijksoverheid.
 

Heeft u hulp nodig, kunt u hulp bieden of kent u iemand die hulp biedt? Emmen.Maakhetmee verzamelt alle inwonersinitiatieven. U kunt uw hier uw hulp of verzoek aanmelden.  

Ja dat kan, al zijn er ook in het openbaar vervoer maatregelen genomen. Alle informatie over het openbaar vervoer kunt u lezen op de website van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD).

Ja, wel neemt de uitvaartbranche extra maatregelen vanwege het coronavirus. Zo mogen tot en met 28 april maximaal 30 mensen aanwezig zijn bij de uitvaartplechtigheid. Volg ook het advies van het RIVM: houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen, hoe moeilijk dat ook is. Kijk voor maatregelen, adviezen en actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Vanwege de corona-maatregelen zijn alle buitensportvelden gesloten. Omdat er niemand op de velden mag komen, zijn we nu bezig met onderhoud van de sportvelden. 

Heeft u meer vragen over de gemeentelijke dienstverlening? Bel dan 14 0591 of mail naar gemeente@emmen.nl.