Mantelzorgers zijn belangrijk

Wij laten op verschillende manieren zien dat we mantelzorgers belangrijk vinden.   

Week van de Mantelzorg

Van 4 t/m 10 november 2019 is er weer een Week van de Mantelzorg. Welzijngroep Sedna, de Contactpunten mantelzorg in Emmen en de VPB hebben een mooi programma met activiteiten voor mantelzorgers samengesteld. Bent u de afgelopen 3 maanden mantelzorger geweest? Dan kunt u zich aanmelden voor de Week van de Mantelzorg.

Klik op de link voor het PDFprogrammaboekje Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 16 september via het aanmeldformulier voor de Week van de Mantelzorg  De reden hiervoor is dat we dan zeker weten dat iedereen een programmboekje heeft ontvangen en evenveel tijd heeft om zich aan te melden voor een activiteit. (Dit kan tot 28 oktober 2019).

Mantelzorgcompliment

Via het mantelzorgcompliment krijgen mantelzorgers een geldbedrag voor hun fantastische werk! Het bedrag voor 2019 is vastgesteld op € 160,-. Mantelzorgers kunnen het compliment alleen krijgen als iemand anders hem of haar opgeeft. Ook moeten ze ouder dan 18 jaar zijn. Vindt u dat de mantelzorger waar u mee samenwerkt, heel goed werk aflevert? Gebruik hiervoor het PDFFormulier om iemand aan te melden voor het mantelzorgcomplimentAanmelden kan bij de gemeente waar de mantelzorger iemand verzorgt, dus niet in de gemeente waar de mantelzorger woont. Behalve als de mantelzorger in dezelfde gemeente zorg geeft en woont natuurlijk. 

Mantelzorgcompliment in 2018 al ontvangen? 

Heeft de mantelzorger in 2018 al een mantelzorgcompliment ontvangen? Dan hoeft hij of zij niets te doen. De mantelzorger krijgt een brief om te controleren of er iets in de situatie is veranderd. Als er geen veranderingen zijn, ontvangt de mantelzorger automatisch opnieuw het mantelzorgcompliment.  

Een mantelzorger voordragen

De persoon die de mantelzorger verzorgt, kan zijn of haar mantelzorger niet voordragen. Alleen de volgende personen kunnen iemand voordragen:

  • Professionals of vrijwilligers die ook te maken hebben met de persoon die de mantelzorger verzorgt
  • Iemand van het Contactpunt mantelzorg
  • Iemand van Welzijngroep Sedna
  • Een thuiszorgmedewerker
  • De huishoudelijke hulp
  • Een fysiotherapeut

Bent u 1 van deze personen? Dan kunt u 'nieuwe’ mantelzorgers voordragen via het PDFFormulier om iemand aan te melden voor het mantelzorgcompliment. U mag  per adres maar 1 persoon voordragen. 

Uitbetaling

Wij betalen het mantelzorgcompliment meestal rond juni uit. Mantelzorgcomplimenten die wij na juni ontvangen, betalen we zo snel mogelijk na akkoord van de aanvraag uit.

Jonge mantelzorgers 

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar zitten soms al op jonge leeftijd in een mantelzorgsituatie. Zij krijgen geen mantelzorgcompliment. Om toch iets extra’s voor deze kinderen te doen, organiseren we activiteiten en andere mogelijkheden om even los te komen van de mantelzorgsituatie. Hiervoor reserveren wij jaarlijks €10.000,-. Wilt u een jonge mantelzorger complimenteren? Geef dan zijn of haar naam, adres (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats) en geboortedatum door via jongemantelzorgers@emmen.nl.