Mantelzorgers zijn belangrijk

Wij vinden mantelzorgers belangrijk. Dit laten we op meerdere manieren zien. Met het mantelzorgcompliment, de Week van de Mantelzorg en speciale regelingen. 

Ben ik mantelzorger? 

U bent mantelzorger als u iemand lang en onbetaald veel zorg geeft. Ook heeft u een persoonlijke band met deze persoon. Mantelzorg gaat verder dan normale hulp. Oppassen op gezonde kleinkinderen bijvoorbeeld, is geen mantelzorg. Bij mantelzorg duurt de verzorging meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden. 

In de gemeente Emmen doen we veel extra's voor mantelzorgers. Ook zijn er speciale regelingen voor mantelzorgers. 

Mantelzorgcompliment 

Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag ter hoogte van 50 euro als dank voor het fantastische werk van mantelzorgers. Om dit te krijgen, moet een mantelzorger ouder dan 18 jaar zijn. Verder kan een mantelzorger dit niet zelf aanvragen. Dit moet dus iemand anders aanvragen.  

Mantelzorger voordragen

Alleen de volgende personen kunnen iemand voordragen voor het mantelzorgcompliment:

  • Professionals die betrokken zijn bij de persoon die wordt verzorgd, zoals: een medewerker van thuiszorg, de huishoudelijke hulp, een fysiotherapeut enzovoort.
  • Vrijwilligers die betrokken zijn bij de persoon die verzorgd wordt.
  • Medewerkers van Welzijnsgroep Sedna

De persoon die door de mantelzorger wordt verzorgd, kan zijn of haar mantelzorger dus niet voordragen.

Voldoet u aan deze eisen en wilt u een nieuwe mantelzorger voordragen? Dit kan bij de gemeente waar de mantelzorger iemand verzorgt. U mag per adres maar één persoon opgeven. U kunt een mantelzorger voordragen met dit formulier

Uitbetaling

Wij betalen het mantelzorgcompliment rond juni uit. Ontvangen wij de aanvraag na juni, dan betalen we uit nadat de aanvraag is goedgekeurd. Heeft de mantelzorger in het voorgaande jaar al een mantelzorgcompliment ontvangen? Dan hoeft hij of zij niets te doen. De mantelzorger krijgt een brief om te controleren of er iets in zijn/haar situatie is veranderd. Is dit niet het geval? Dan wordt dit vanzelf weer uitbetaald.   

Jonge mantelzorgers 

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn soms op jonge leeftijd al mantelzorger. Zij krijgen geen mantelzorgcompliment. Om toch iets extra’s te doen, organiseren we verschillende activiteiten voor deze jonge mantelzorgers. Hiervoor reserveren wij jaarlijks €10.000,-. Wilt u een jonge mantelzorger opgeven? Geef dan zijn of haar naam, adres en geboortedatum door aan: jongemantelzorgers@emmen.nl

Week van de mantelzorg

Elk jaar wordt de Week van de mantelzorg georganiseerd. In deze week worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Er worden dan allerlei leuke activiteiten georganiseerd. De Week van de mantelzorg is in week 45. Meer informatie volgt na de zomer. 

Vrijwilligersverzekering, ook voor mantelzorgers

Mantelzorgers hebben net als vrijwilligers recht op een gratis vrijwilligersverzekering vanuit de gemeente. 

Parkeren voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen gebruik maken van een speciale parkeervergunning

Hulp en ondersteuning 

Het zorgen voor een ander is niet altijd makkelijk. Soms kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken. Mantelzorgers kunnen op verschillende manieren hulp krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina Hulp voor mantelzorgers