Hulp voor mantelzorgers

Het zorgen voor een ander is niet altijd makkelijk. Soms kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken. Mantelzorgers kunnen op verschillende manieren ondersteuning krijgen. 

Respijtzorg: vervangende mantelzorg

Respijtzorg is het tijdelijk overdragen van de zorg, zodat mantelzorgers naast zorgen ook tijd hebben voor andere belangrijke dingen. Mantelzorgers kunnen respijtzorg thuis krijgen maar bijvoorbeeld ook tijdens een vakantie. Respijtzorg is ook wekelijks of maandelijks mogelijk. Er zijn verschillende soorten respijtzorg. Soms is hiervoor een vergoeding mogelijk. Kijk voor meer informatie op de wegwijzer: www.mantelzorg.nl/ik-zoek-vervangende-zorg  Voor advies en hulp bij het aanvragen, kunt u het beste contact opnemen met Sedna.

Advies en ondersteuning

Jonge mantelzorgers

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Ben je een jonge mantelzorger en heb je een vraag of heb je hulp nodig? Of ken je een jonge mantelzorger en wil je die helpen? Kijk dan eens naar dit informatieve filmpje met tips. Ook is er een Contactpunt, speciaal voor jonge mantelzorgers. Deze organiseert diverse activiteiten. Daarnaast kunnen jonge mantelzorgers hier in contact komen met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten. Neem voor meer informatie contact op met: G. Vrieswijk, Tel.nr: 06 53361909, email: g.vrieswijk@gmail.com. Op de website van MEE vind je speciale informatie voor jonge mantelzorgers. 

Werk en mantelzorg

Op het gebied van werk en mantelzorg stimuleren wij bedrijven om mantelzorgvriendelijk te worden en om mantelzorg in te bedden in hun beleid. Ondernemend Emmen is hierin een partner en biedt ondersteuning. Zij hebben bijvoorbeeld de website: www.mantelzorginfopunt.nl ontwikkeld. Dit is een online helpdesk voor werkgevers die te maken hebben met mantelzorgers op de werkvloer. Ook voor de werkende mantelzorgers zelf staat er veel nuttige informatie op. Ook de volgende websites bieden veel informatie. 

  • mantelzorgpower.nl ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie, inspiratie, herkenning en erkenning. Maar ook met tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. 
  • Werkende mantelzorgers kunnen gebruikmaken van verschillende wettelijke verlofregelingen. Op de website werk en mantelzorg leest u hier meer over.   

Organisaties

In de gemeente Emmen zijn diverse organisaties die zich bezig houden met hulp en ondersteuning aan mantelzorgers.

Sedna
Sedna geeft praktische hulp en emotionele begeleiding bij overbelasting. Ook kan Sedna informatie en advies geven en een luisterend oor bieden. Kijk op www.sedna.nl voor meer informatie of bel 0591 680 800.

Contactpunten Mantelzorg
In de gemeente Emmen zijn vier contactpunten voor mantelzorgers. Zij organiseren diverse activiteiten en brengen mantelzorgers met elkaar in contact. In elk gebied is er een Contactpunt mantelzorg. De contactpunten zijn bezig met een gezamenlijke website. Deze is naar verwachting voor de zomer klaar. Op deze website vindt u onder andere diverse activiteiten in het gebied waar u woont. Wilt u alvast informatie over een contactpunt in uw gebied? Kijk dan op de website www.mantelzorgemmen

De Toegang
Heeft u al contact met De Toegang? Ook hier kunt u uw (mantel)zorg gerelateerde vraag stellen.  
 

Nuttige informatie en tips

Er zijn diverse goede websites met veel nuttige informatie voor mantelzorgers (o.a. over respijtzorg, handige apps, wetten en regels, tips, verhalen etc). Neem eens een kijkje op:  

Mantelzorgers zijn belangrijk

Wij vinden mantelzorgers belangrijk en willen dit graag laten zien. Daarom zijn er verschillende activiteiten en voorzieningen voor mantelzorgers.