Hulp voor mantelzorgers

Het zorgen voor een ander is niet altijd makkelijk. Soms kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken. Mantelzorgers kunnen op verschillende manieren hulp krijgen. 

Vervangende mantelzorg: respijtzorg

Vervangende zorg wordt ook wel respijtzorg genoemd. Bij respijtzorg neemt iemand anders de zorgtaken over. Mantelzorgers kunnen respijtzorg thuis krijgen maar ook tijdens een vakantie. Respijtzorg is ook wekelijks of maandelijks mogelijk. Er zijn verschillende soorten respijtzorg. Hier kunt u ook een vergoeding voor krijgen. Kijk voor meer informatie op de wegwijzer: www.mantelzorg.nl/ik-zoek-vervangende-zorg. Voor advies en hulp bij het aanvragen, kunt u contact opnemen met Sedna.

Advies en ondersteuning

Jonge mantelzorgers

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Ben je een jonge mantelzorger en heb je een vraag of heb je hulp nodig? Of ken je een jonge mantelzorger en wil je die helpen? Kijk dan eens naar deze video met tips. Ook is er een Contactpunt, speciaal voor jonge mantelzorgers. Deze organiseert verschillende activiteiten. Verder kunnen jonge mantelzorgers hier in contact komen met elkaar. Op de website van MEE staat informatie voor jonge mantelzorgers. 

Werk en mantelzorg

Op het gebied van werk en mantelzorg stimuleren wij bedrijven om meer rekening te houden met mantelzorg. Ondernemend Emmen is hierin een partner en helpt hierbij. Zij hebben bijvoorbeeld de website: www.mantelzorginfopunt.nl ontwikkeld. Dit is een online helpdesk voor werkgevers die te maken hebben met mantelzorgers op de werkvloer. Er staat ook informatie op voor de werkende mantelzorger. Op de volgende websites staat meer informatie. 

  • mantelzorgpower.nl helpt werkende mantelzorgers met informatie, inspiratie, herkenning en erkenning. Maar ook met tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. 
  • Voor werkende mantelzorgers zijn er regelingen voor verlof. Op de website werk en mantelzorg leest u hier meer over.   

Organisaties

In de gemeente Emmen zijn meerdere organisaties die zich bezig houden met hulp aan mantelzorgers.

Sedna
Sedna geeft praktische hulp en begeleiding bij overbelasting. Ook kan Sedna informatie en advies geven en een luisterend oor bieden. Kijk op www.sedna.nl voor meer informatie.

Contactpunten Mantelzorg
In de gemeente Emmen zijn vier contactpunten voor mantelzorgers. Zij organiseren verschillende activiteiten en brengen mantelzorgers met elkaar in contact. In elk gebied is er een Contactpunt mantelzorg. De contactpunten zijn bezig met een website. Deze is rond de zomer klaar. Op deze website vindt u bijvoorbeeld verschillende activiteiten in het gebied waar u woont. Wilt u alvast informatie over een contactpunt in uw gebied? Kijk dan op de website www.mantelzorgemmen.nl

De Toegang
Heeft u al contact met De Toegang? Hier kunt u ook vragen stellen over (mantel)zorg.  

Nuttige informatie en tips

Er zijn verschillende websites met informatie voor mantelzorgers. Kijk voor meer informatie op:  

Mantelzorgers zijn belangrijk

Wij vinden mantelzorgers belangrijk en willen dit graag laten zien. Daarom zijn er verschillende activiteiten en regelingen voor mantelzorgers. Kijk voor meer informatie op de pagina Mantelzorgers zijn belangrijk