Zorg en ondersteuning

Ondersteuning via de Wmo

Icoon akkoord

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er voor mensen die (extra) hulp nodig hebben. 

Persoonsgebonden budget

Icoon euro

Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u zelf de zorg of ondersteuning die u nodig heeft.

Gehandicaptenparkeerplaats (vergunning)

Icoon rolstoel

Als u gehandicapt bent, kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen vlakbij uw huis. Deze vergunning is alleen voor uw eigen auto.

Gehandicaptenparkeerkaart

Icoon document

Als u gehandicapt bent en zelf autorijdt, kunt u een bestuurderskaart krijgen. Dit is een gehandicaptenparkeerkaart. Op de kaart staat geen kenteken. 

Als u gehandicapt bent en afhankelijk bent van vervoer door anderen, kunt u in aanmerking komen voor een passagierskaart. Een passagierskaart is een Gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken. Meer informatie hierover vindt u bij: gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers.

Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt (zoals in Emmen) moet u betalen om te parkeren. U dient zich tevens aan de tijdslimiet te houden. Op sommige plekken geldt een afwijkende regeling; controleer dat ter plekke. 


Op wegen en parkeerterreinen zijn de voor gehandicapten gereserveerde parkeerplaatsen aangeduid met een rolstoelsymbool. Parkeer niet in vakken die voorzijn zijn van iemands naam of kentekennummer.

In heel Europa is men overgegaan op een Europees model Parkeerkaart voor personen met een handicap. Uw parkeerkaart geeft u recht op speciale regelingen bij het parkeren in 31 landen binnen Europa. Elk land heeft eigen regelingen, dus let altijd op waar en wanneer u parkeert.

Mantelzorg

Icoon akkoord

Mantelzorgers zijn erg belangrijk. Daarom helpen we waar we kunnen. O.a. door het aanbieden van diverse activiteiten en ondersteuning. 

Klachten over zorg

Icoon vraagteken

Heeft u vragen en klachten over zorg? Of over de gemeente Emmen? Wij leggen uit wat u kunt doen.

De Toegang

Icoon personen

U kunt bij De Toegang terecht voor vragen over Wmo hulpmiddelen, jeugdvragen en Schulddienstverlening.

Jeugdhulp

Icoon akkoord

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdhulp. De Toegang doet dit voor de gemeente Emmen.

Leerlingenvervoer aanvragen

Icoon bus

Leerlingenvervoer is voor kinderen die niet zelf naar school kunnen. Bijvoorbeeld door een handicap of omdat de school ver is. De gemeente regelt leerlingenvervoer.

Advies en Meldpunt OGGZ

Icoon zorg

Maakt u zich ernstig zorgen over de (geestelijke) gezondheid en het welzijn van iemand in uw omgeving? Meld dit dan bij het Advies en Meldpunt OGGZ.