Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen

Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders

Heeft u een beperking? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Ook zorginstellingen kunnen een parkeerkaart aanvragen bij de gemeente.

Beschrijving

Als u gehandicapt bent en zelf autorijdt, kunt u een bestuurderskaart krijgen. Dit is een gehandicaptenparkeerkaart. Op de kaart staat geen kenteken. 

Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt, moet u betalen om te parkeren. De parkeerterreinen voor gehandicapten hebben een rolstoelsymbool. Parkeer niet in vakken die voorzijn zijn van naam of kentekennummer. 

Aanvragen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart, dan neemt u altijd eerst contact op met de gemeente. U belt, mailt of komt langs in het gemeentehuis. In dit eerste (telefonische) gesprek wordt samen met u uw situatie in kaart gebracht en kijken we welke eenvoudige oplossingen er zijn op korte termijn en wat langere termijn.

Tijdens dit gesprek zullen geen beslissingen worden genomen, maar gekeken naar verbetermogelijkheden. Wanneer er geen goede oplossing mogelijk is uit eigen netwerk, wordt een gesprek voorgesteld met een consulent van de gemeente. Hiervoor krijgt u een aanvraagformulier toegestuurd. Vervolgens zal de consulent van de gemeente bij u op huisbezoek komen. Hiervoor zal vooraf een een afspraak met gemaakt worden. 

Wilt u de gehandicaptenparkeerkaart direct aanvragen? Dan kunt u dat voortaan online regelen. Hier heeft u DigiD voor nodig. 

Verlengen gehandicaptenparkeerkaart

Als u een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart heeft, moet u deze op tijd verlengen. Het kan namelijk nodig zijn dat u opnieuw een medische keuring krijgt. Vraag de verlenging tenminste 2 maanden voordat uw gehandicaptenparkeerkaart afloopt, aan. Er is geen keuring nodig als de gemeente gegevens heeft waaruit blijkt dat u nog aan de voorwaarden voldoet. U kunt uw gehandicaptenparkeerkaart online verlengen, maar ook telefonisch kunt u een formulier opvragen waarmee u de gehandicaptenparkeerkaart kunt verlengen. 

Voorwaarden

Passagierskaart

Als u gehandicapt bent en afhankelijk bent van vervoer door anderen, kunt u in aanmerking komen voor een passagierskaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken. 

Voorwaarden 

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder of passagier zijn:

  • U heeft een medisch onderzoek gehad.
  • U kunt geen 100 meter achter elkaar lopen.
  • U bestuurt zelf het voertuig (bestuurderskaart), of
  • U bent van deur tot deur afhankelijk van de hulp van de bestuurder (passagierskaart). 

Als u soms bestuurder bent en soms passagier, kunt u een combinatiekaart aanvragen. U vraagt dan een kaart aan voor beide situaties.

Hoe lang duurt het?

De gemeente (team KSD) beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

Kosten

Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart (hiervoor is een medische keuring nodig): € 105,35

Aanvragen duplicaat (bijvoorbeeld bij verlies of diefstal): € 21,05

Verlenging gehandicaptenparkeerkaart: € 21,05

Wanneer u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, hoeft u de kosten voor de gehandicaptenparkeerkaart niet te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het nodig dat u (wanneer u een gehandicaptenparkeerkaart komt afhalen) een bewijs van kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen kunt laten zien. 

(tarieven 2022)

Meer informatie

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadshuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl
 

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 -16.30 uur
Woensdag 08.30 -16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 -16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen