Landschap met water en bomen

€5 miljoen voor opknappen winkelcentrum Markt-Weiert

05 december 2023
Algemeen nieuws

De gemeente Emmen ontvangt vijf miljoen euro subsidie van het Rijk voor het opknappen van het gebied tussen de Markt en de Weiert in het centrum van Emmen. Dit betekent een belangrijke stap vooruit om het hart van het centrum van Emmen een flinke opknapbeurt te geven en er meer levendigheid te krijgen. Er komen meer woningen en Facet verhuist misschien naar het ‘Paviljoen’ aan het Mondriaanplein, waardoor er meer drukte komt. Daarnaast komt er een betere verbinding tussen de winkels aan de Markt en het overdekte winkelcentrum De Weiert.

Subsidie van het Rijk

De afgelopen jaren heeft de gemeente Emmen geld gereserveerd om het winkelcentrum aan te pakken. Om alle plannen mogelijk te maken moest we ook er een flinke subsidie van het Rijk krijgen. Dit is nu gelukt, zodat we door kunnen met de volgende stap.

Wat gaat er gebeuren?

De plannen hebben we samen met verschillende eigenaren van de panden gemaakt. Zij willen de panden in het gebied Mondriaanplein en de Weiert (deels) een nieuwe bestemming geven. Zo worden de verdiepingen van het voormalige V&D-pand verandert in woonruimtes. De winkellooproutes, zoals de Vlinderpassage en de route tussen het Raadhuisplein en de Hoofdstraat maken we groener en aantrekkelijker. Nu de subsidie is toegekend, komt de fase om concrete afspraken te maken over bouwplannen en kosten. De centrumplannen werken we in de komende 2 tot 3 jaar verder uit, daarna kan de eerste schop de grond in.

Facet mogelijk naar Mondriaanplein

Het Mondriaanplein is een belangrijke verbinding tussen de Markt en het overdekte winkelcentrum de Weiert. We willen dat Facet verhuist naar het Paviljoen (winkelblok aan de westkant) aan het Mondriaanplein. Facet biedt veel op het gebied van informatie, cultuur en ontmoeting voor alle inwoners. Het glazen gebouw aan het Mondriaanplein past hier beter bij dan het pand aan het Noorderplein. De verhuizing is nog niet definitief, hierover moeten we nog extra afspraken maken.

Chat met een medewerker