Vluchtelingen thuis opvangen

Vangt u thuis vluchtelingen uit Oekraine op? Langdurige opvang van Oekraïense vluchtelingen kan op termijn effect hebben op uw toeslagen en gemeentelijke belastingen. We verwachten binnenkort meer duidelijkheid vanuit de Rijksoverheid. Als u Oekraïense vluchtelingen opvangt dan wordt u in de gemeente Emmen niet gekort op uw uitkering. Op deze manier stellen we bijstandsgerechtigden in staat om onderdak te bieden aan Oekraïense vluchtelingen zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering. Dit is een tijdelijke uitzondering en geldt van 1 maart 2022 tot en met 31 december 2022. Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden. 

Registratie vluchtelingen
We willen als gemeente graag weten welke vluchtelingen in onze gemeente zijn. We vragen Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren verblijven in de gemeente Emmen om zich te melden en te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat mensen geregistreerd zijn kunnen we leefgeld uitkeren en kan er bijvoorbeeld onderwijs geregeld worden voor kinderen. Een afspraak maken voor registratie kan telefonisch via telefoonnummer 14 0591.

Informatie en antwoorden op veelgestelde vragen
Op deze websites vindt u veel informatie over de opvang van Oekrainers in Nederland en antwoorden op veelgestelde vragen:

Opvang van Oekraïners in Nederland | Rijksoverheid.nl
Veelgestelde vragen over Oekraïne (vluchtelingenwerk.nl)
Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners